• Ενέργεια

    Επίδομα φυσικού αερίου: Μέτρα κόστους 1,4 δισ. ευρώ για επιδότηση 50% της αύξησης με κίνητρα εξοικονόμησης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Συνεχίζονται οι ασκήσεις επί χάρτου της κυβέρνησης για την αναζήτηση του πλέον αποδοτικού τρόπου διανομής του επιδόματος για το φυσικό αέριο, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    Στόχος του μέτρου είναι να αμβλυνθούν οι αυξήσεις για τα 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε να μη μείνουν σπίτια χωρίς θέρμανση, να λειτουργήσει η αγορά και να μη μείνουν υπέρογκοι λογαριασμοί απλήρωτοι.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το μέσο κόστος ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου ήταν πέρσι 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό και το συνολικό κόστος περίπου 700 εκ. ευρώ. Με τις σημερινές τιμές το συνολικό κόστος για τα 700.000 νοικοκυριά  για το 2022-23 εκτιμάται πάνω από 3,5 δισ. αφού οι τιμές αναμένονται 5 φορές ακριβότερες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιδότηση του 50% της αύξησης, δηλαδή να συμβάλει με 1,4 δισ. στο συνολικό κόστος. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή και πάλι τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με πέρσι.

    Επιπλέον, εξετάζεται από την κυβέρνηση να θεσπιστούν κίνητρα εξοικονόμησης, ώστε όσοι μειώσουν την κατανάλωση από πέρυσι να λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση.

     Προαναγγέλθηκαν οι παρεμβάσεις

    Προαναγγέλλοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έρχονται παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Μέτρα στήριξης, που πάντως, όπως είπε, θα είναι «μετρημένα», δηλαδή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

    Η ανάγκη για ενίσχυση των νοικοκυριών είναι μεγάλη καθώς η αύξηση του φυσικού αερίου θα είναι τεράστια, ωστόσο έχει επισημανθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάλυψη των αυξήσεων στο φυσικό αέριο σε αντίστοιχο ποσοστό πάνω από 90% όπως έχει γίνει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση θα δοθεί στην εξοικονόμηση ώστε να επιτευχθεί μείωση του συνολικού λογαριασμού.

    Επίδομα θέρμανσης

    Και μέσω του επιδόματος θέρμανσης η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει κίνητρα για μείωση κατανάλωσης. Οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, και θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης είναι οι κερδισμένοι της τριπλής παρέμβασης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να στρέψει μαζικά τους καταναλωτές στη χρήση πετρελαίου, το οποίο είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τα κλιματιστικά και το φυσικό αέριο.

    Το μέτρο αφορά τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο -εάν είναι εφικτό και θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν, όσο και τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

    Ταυτόχρονα, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος και κατά συνέπεια μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών θα επιδοτηθεί φέτος. Δεν αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και παραμένουν σε 180.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

    Έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Σημειώνεται ότι με έκπτωση 25 λεπτά ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου 2022 όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα εάν είναι δικαιούχοι ή όχι του επιδόματος θέρμανσης.

    Στόχος είναι να ξεκινήσει η διάθεσή του με τιμή 1,35 ευρώ ή και χαμηλότερα, καθώς σε περίπτωση που ξεκινήσει να διατίθεται στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο.

    Η συγκεκριμένη έκπτωση αφορά αποκλειστικά τον Οκτώβριο, καθώς η συνέχιση της επιδότησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το κόστος του μέτρου έχει υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ