• Business

    Φυσικό αέριο θέρμανσης: 5πλάσιοι οι λογαριασμοί από πέρσι- Τσουνάμι για εταιρείες και καταναλωτές

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο, όταν θα λάβουν τους πρώτους λογαριασμούς για το φυσικό αέριο θέρμανσης. Από τα 60 λεπτά ανά Mwh (ή 6 λεπτά/KWh) που τιμολογούσαν πέρσι οι εταιρείες φυσικού αερίου, φέτος αναμένεται, κατά πληροφορίες, να τιμολογούν στα 3 ευρώ/MWh (ή 30 λεπτά/kWh) με βάση τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου κοντά στα 200 ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της αγοράς στο mononews.gr.

    Οι εταιρείες προμήθειας αερίου είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, αφού φοβούνται ότι οι καταναλωτές δε θα μπορέσουν να καλύψουν τα υψηλά κόστη και ο κίνδυνος για ληξιπρόθεσμα θα είναι απειλητικός. Η ανάγκη να δοθεί επιδότηση στους καταναλωτές για το φυσικό αέριο επισημαίνεται από την αγορά σε όλους τους τόνους, καθώς ούτε ο καταναλωτής θα μπορεί να σηκώσει το κόστος ούτε οι εταιρείες τα ληξιπρόθεσμα.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνονται από τον προηγούμενο μήνα και ο καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει πόσο θα του κοστίσει ο επόμενος μήνας, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με το φυσικό αέριο. Τον Οκτώβριο, όταν ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης, οι λέβητες θα ξεκινήσουν να δουλέψουν στο φουλ, χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές το κόστος, το οποίο θα τους γνωστοποιηθεί τον επόμενο μήνα, όταν και θα διαπιστώσουν τις υψηλές τιμές που θα έχουν χρεωθεί. Και η τιμή θα είναι πάνω από το μέσο όρο της τιμής TTF του προηγούμενου μήνα, αφού θα προστίθενται σε αυτή και οι ρυθμιστικές και άλλες χρεώσεις.

    Αναγκαία η επιδότηση στο φυσικό αέριο

    Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού χθες, για γενναία επιδότηση στο φυσικό αέριο, δημιούργησε ελπίδες, αλλά δεν καθησύχασε. Όπως ανέφεραν πηγές από τις εταιρείες προμήθειας στο mononews.gr, “το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς, ακόμη και αν η επιδότηση στο φυσικό αέριο θέρμανσης φτάσει το 50% της αύξησης -όπως ψιθυρίζεται-, το κόστος για τους καταναλωτές και το ρίσκο για τις επιχειρήσεις παραμένει υψηλό.

    Για παράδειγμα, αν με τιμολόγηση 0,60 ευρώ/Mwh, το μηνιαίο κόστος ενός λογαριασμού θέρμανσης ήταν πέρυσι 200 ευρώ, με τις φετινές τιμές (TTF στα 200 ευρώ και τις επιπλέον χρεώσεις), θα φτάσει τα 1000 ευρώ. Αν καταφέρει η κυβέρνηση να καλύψει το 50% της αύξησης δηλαδή τα 400 ευρώ, και πάλι ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ το μήνα για θέρμανση από 200 ευρώ πέρυσι, δηλαδή τριπλάσιο κόστος.

    Και όλα αυτά με βάση τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, χωρίς περαιτέρω αύξηση…, τη στιγμή που το διεθνές περιβάλλον είναι εκρηκτικό.

    Σημειώνεται, ότι ο Πρωθυπουργός σημείωσε χθες ότι η γενναία επιδότηση για το φυσικό αέριο θα καλύπτεται εν μέρει από τις εταιρείες ενώ τόνισε ότι αναμένονται και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις αλλά και οι εξελίξεις γύρω από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.



    ΣΧΟΛΙΑ