ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, συμφώνησε να πουλήσει ένα επιπλέον μερίδιο της μονάδα της ΑΠΕ Plenitude στην Energy Infrastructure Partners, ενισχύοντας τη συμμετοχή του ελβετικού ενεργειακού ομίλου στο 10%.
Η αύξηση του μεριδίου θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου περίπου 209 εκατομμυρίων ευρώ (224 εκατομμύρια δολάρια), ανεβάζοντας την αξία της επένδυσης της EIP στην Plenitude σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα η ιταλική πετρελαϊκή μεγάλη εταιρεία.
Αυτό περιλαμβάνει 588 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε για προηγούμενη συμμετοχή τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι η EIP, ένα ταμείο με έδρα τη Ζυρίχη, εισήχθη για πρώτη φορά στο μετοχικό κεφάλαιο της Plenitude το 2023.
Η Eni ξεκίνησε συνομιλίες με την EIP το 2023, καθώς αναζητούσε έναν εταίρο για τη Plenitude ενόψει μιας μελλοντικής εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξυπηρετεί περίπου 10 εκατ. πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε 15 χώρες παγκοσμίως.
Το “satellite model”
Η νεότερη ανακοίνωση αποτελεί την τελευταία κίνηση της Eni σε μια ευρύτερη στρατηγική που έχει ονομάσει “satellite model”.
Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση ολόκληρων τμημάτων ή τη συνεργασία με εξωτερικούς επενδυτές.
Η συναλλαγή που αποτιμάει τη Plenitude στα 8 δισ. ευρώ, της δίνει εταιρική αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ανοίγει τον δρόμο για τα σχέδια της Eni για δημόσια εγγραφή της μονάδας της στο χρηματιστήριο το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την εισαγωγή της Plenitude στο χρηματιστήριο αναβλήθηκε το 2022, καθώς η Ευρώπη βρισκόταν εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Claudio Descalzi δήλωσε ότι η Eni θέλει επίσης να αποσχίσει και να πουλήσει ένα μερίδιο στον βραχίονα βιοδιυλισμού και κινητικότητας Enilive και να δημιουργήσει ένα νέο τμήμα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Το επιχειρηματικό σχέδιο της Eni μέχρι το 2027 προβλέπει τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων για να συγκεντρώσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, με την εταιρεία να αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι το πρόγραμμα “προχωρά ταχύτερα από το αναμενόμενο”.
H μετοχή της Eni σημείωνε άνοδο 1,11% στις 13:56 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης:
Eni: Κέρδη καλύτερα του αναμενομένου το β’ τρίμηνο – Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις
Eni: Νέα στρατηγική για να συγκεντρώσει 8 δισ. ευρώ
COP29: Σε ανώτατο επίπεδο η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι υπέροχες 15, οι φήμες για την ACAG, οι άγριες διαθέσεις σε Metlen και ΔΕΗ, το «φάντασμα» της Προοδευτικής, τι λέει η Αλεξία για την πώληση της Aea, η πίεση της Κίμπερλι και οι νέες κινήσεις Λασκαρίδη, Μαρτίνου, Ιγγλέση
- Lamda Development: Μετρητά 800 εκατ. έχει λαμβάνειν από τις κατοικίες στο Ελληνικό
- Γιατί η αγορά ζητά νέα ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις
- Προοδευτική: Ο «επενδυτής-φάντασμα», οι μέτοχοι που πουλάνε «αγρίως» και αλλαγές προ των πυλών στο Δ.Σ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.