• Ενέργεια

    Eni: Σε συζητήσεις για πώληση του 10% της Plenitude έναντι €750 εκατ. στην ελβετική ΕΙP

    • NewsRoom
    Claudio Descalzi, CEO Eni

    Claudio Descalzi, CEO Eni


    Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Eni, για την πώληση σχεδόν του 10% της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Plenitude έναντι 750 εκατ. ευρώ.

    Η συμφωνία εφόσον επιτευχθεί αποτιμάει τη Plenitude στα 8 δισ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για τα σχέδια της Eni για δημόσια εγγραφή της μονάδας της στο χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες.

    Η Eni ξεκίνησε συνομιλίες με την EIP, ένα ταμείο με έδρα τη Ζυρίχη, νωρίτερα φέτος, καθώς αναζητούσε έναν εταίρο για τη Plenitude ενόψει μιας μελλοντικής εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

    Η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξυπηρετεί περίπου 10 εκατ. πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε 15 χώρες παγκοσμίως.

    Το σχέδιο για την εισαγωγή της Plenitude στο χρηματιστήριο αναβλήθηκε πέρυσι, καθώς η Ευρώπη βρισκόταν εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αλλά η Eni δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, πιθανότατα μέσα στο 2024.

    Εάν προχωρήσει η εξαγορά του 10% από την ελβετική Energy Infrastructure Partners, η αξία της Plenitude ανεβαίνει στα 8 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 6 δισ. ευρώ που επικρατούσαν το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Enel: Αύξηση 65% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

    Το διεθνές αφήγημα της Mytilineos οδηγεί στο Λονδίνο;

    Hexicon: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στη θαλάσσια αιολική ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ