• Ενέργεια

    EE: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρης διακοπής των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Μεγάλο κίνδυνο για μια πιθανή πλήρης παύση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία βλέπει η ΕΕ, με μια μονομερή και απροειδοποίητη ενέργεια της Μόσχας, κάτι που την αναγκάζει να κινηθεί προληπτικά για ένα τέτοιο σενάριο.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που δημοσιεύει το Bloomberg, η Κομισιόν προετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με πρόσθετα  μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές στο μέλλον.

    «Η έγκαιρη δράση από τώρα θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής εφοδιασμού κατά το ένα τρίτο», αναφέρει το προσχέδιο, η τελική μορφή του οποίου αναμένεται να εγκριθεί στις 20 Ιουλίου.

    «Ανεξάρτητα από μια βραχυπρόθεσμη πλήρη διακοπή, η εκ των προτέρων κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας αποθήκευσης θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία», προσθέτει.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, h μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ για τον προσεχή χειμώνα είναι να διασφαλιστούν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση στην περίοδο αιχμή της, καλύπτοντας τις ανάγκες για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά τα αποθέματα χρησιμεύουν και ως μαξιλάρι ασφαλείας, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να διασχίζει τα σύνορα εντός ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη είναι επαρκώς εφοδιασμένα.

    Οι προσομοιώσεις από τους διαχειριστές φυσικού αερίου της ΕΕ δείχνουν ότι, σε περίπτωση πλήρους διακοπής από τον Ιούλιο, τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να βρεθούν στο 65%-71% στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο στόχος είναι στο 80%.

    Εάν η διαταραχή έρθει αργότερα, μετά τον Οκτώβριο, ο κίνδυνος θα ήταν μικρότερος. Ωστόσο τότε θα υπήρχε λιγότερος χρόνος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    «Η κατάσταση φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», αναφέρει το έγγραφο. «Όλοι μπορούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, ακόμα κι αν βρίσκονται σε τομείς υπό προστασία, όπως τα νοικοκυριά ή τα δημόσια κτίρια, οι βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα αλλαγής καυσίμου και οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ανάλογα με το εθνικό πλαίσιο».

    Προς το παρόν οι ροές από τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει κάτω από το 30% του μέσου όρου της περιόδου 2016-2021, σύμφωνα με το έγγραφο, επηρεάζοντας 12 κράτη-μέλη. Μάλιστα η Γερμανία αναγκάστηκε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τον Ιούνιο.

    Οι κανόνες ασφάλειας της ΕΕ προστατεύουν συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, όπως νοικοκυριά ή νοσοκομεία. Παράλληλα, δίνουν προτεραιότητα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με αέριο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

    Το σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

    -αλλαγή καυσίμου, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο την προληπτική εξοικονόμηση αερίου,
    -μέτρα που βασίζονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ή διαγωνισμών ώστε οι κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα για περικοπή κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες,
    -ενημερωτικές εκστρατείες για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και θέσπιση υποχρεωτικών ορίων σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού.

    Διαβάστε επίσης

    Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος της τιμής στην Ευρώπη έως τα 183 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ