• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος της τιμής στην Ευρώπη έως τα 183 ευρώ

    • Bloomberg


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο για δεύτερη ημέρα καθώς οι έμποροι εξακολουθούν να προβληματίζονται σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όταν ολοκληρωθεί η συντήρηση του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας.

    Ο αγωγός έχει κλείσει για προγραμματισμένες εργασίες για 10 ημέρες, αλλά η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην επιστρέψει στην πλήρη λειτουργία του στη συνέχεια. Οι παραδόσεις από την Gazprom PJSC έχουν περιοριστεί εδώ και εβδομάδες, τόσο μέσω του Nord Stream όσο και μέσω της Ουκρανίας.

    «Τα βλέμματα της αγοράς είναι όλα στραμμένα στην επόμενη εβδομάδα, που θα ολοκληρωθεί η συντήρηση, αλλά αυτό που η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία φοβάται είναι ότι η Ρωσία δεν θα επανεκκινήσει τις ροές στον αγωγό», ανέφερε σε σημείωμα η Energi Danmark.

    Στη Νορβηγία, η διακοπή της παραγωγής στο κοίτασμα Sleipner παρατάθηκε μέχρι την Παρασκευή και επιβλήθηκαν περαιτέρω μειώσεις στη διαθέσιμη δυναμικότητα στο εργοστάσιο Nyhamna, σύμφωνα με ενημερώσεις από τον πάροχο δικτύου Gassco AS.

    Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη χώρα έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον μηνός αυτήν την εβδομάδα εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών, ενώ είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

    Norwegian Flows Remain Curbed After Some Recovery

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα άνοδο μέχρι 6% στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

    Το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 4,9% την Τρίτη και η αξία του υπερδιπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα.

    Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 18% την Τετάρτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συνάντηση Σκρέκα – Τσούνη: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

    Γαλλία: Ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία



    ΣΧΟΛΙΑ