• Ενέργεια

    Πόλεμος κολοσσών για το καλώδιο: Όλα κρίνονται στις Βρυξέλλες


    Με κομμένη την ανάσα, περιμένουν οι εταιρείες του κλάδου παραγωγής καλωδίων, η ελληνική Cablel και οι διεθνείς ενδιαφερόμενοι, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες για τις τεχνικές προδιαγραφές και τους λεπτομερείς όρους της προκήρυξης για το καλώδιο της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης. Από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κριθεί πόσες και ποιες απο τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής καλωδίων θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το έργο αξίας 1 δισ. ευρώ, που λόγω του μεγέθους του είναι στόχος των μεγαλύτερων κατασκευαστών παγκοσμίως.

    Τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού αναμένονταν να δημοσιετούν σήμερα από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, όμως τελικά δεν  δημοσιοποιούνται σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο  καθώς ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί οι σοβαρές και κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες.

    Ωστόσο καθώς ο χρόνος πιέζει, τις επόμενες ημέρες με το που θα διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες η προκήρυξη θα βγει.

    Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε όλα τα επίπεδα με στόχο την εύρεση κοινών τόπων που θα ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά αλλά και τους Ευρωπαίους, ώστε να μην υπάρξουν νομικά προβλήματα που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις, ενώ, εφόσον βρεθεί κοινός τόπος, ενδέχεται  το έργο να λάβει τελικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να παραμείνει PCI.

    Πίεση από  EuroAsia

    Tο πώς θα εξελιχθεί το έργο, ποιες εταιρείες θα μπορέσουν να το διεκδικήσουν και να θα υπάρξουν δικαστικές αμφισβητήσεις θα φανεί με τη δημοσίευση τω τευχών προκήρυξης. Η διαμάχη μεταξύ της EuroAsia και του ΑΔΜΗΕ φαίνεται πως αμβλύνεται μετά την τελευταία ανακοίνωση της  EuroAsia Interconnector σύμφωνα με την οποία αποδέχεται την  κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την οποία η «Αριάδνη» του ΑΔΜΗΕ θα είναι ο φορέας υλοποίησης της μεγάλης διασύνδεσης Αττική – Κρήτη.

    Ωστόσο και πάλι ζητά περαιτέρω κοινή διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών, κάτι που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

    Σημειώνεται ότι την εβδομάδα  η στάση του EuroAsia άλλαξε μέσα σε 24 ώρες και από εκεί που μιλούσε για δύο παράλληλα έργα και νομικές ενέργειες, πέρασε στην διατύπωση περί κοινής προκήρυξη με τον ΑΔΜΗΕ και  αποδοχής της θυγατρικής του Αριάδνης, με την προϋπόθεση της κοινής διαμόρφωσης των τεχνικών προδιαγραφών.



    ΣΧΟΛΙΑ