• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Μοντέλο η σύμβαση με Αλουμίνιο για τη βιομηχανία

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Σε μια νέα εποχή μπαίνουν τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία αμοιβαία ανεκτή. Η νέα εποχή έχει ένα ορόσημο το 2023, καθώς μέχρι τότε θα ανανεωθούν τα συμβόλαια με τη βιομηχανία, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διμερή συμβόλαια ή συμβόλαια με όρους αγοράς.

    Στόχος της διοίκησης Στάσση είναι να κλείσει σταδιακά άλλη μια εκκρεμότητα και να μπει από το 2023 οριστικά σε μια νέα εποχή η ΔΕΗ.

    Η συμφωνία ΔΕΗ-Mytilineos για το Αλουμίνιο Ελλάδος, που σύντομα θα ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει το νέο πρότυπο. Δηλαδή συμφωνίες, με ορίζοντα διετίας και ανεκτές αυξήσεις, που ακολούθως θα αντικατασταθούν με διμερή συμβόλαια. Όσο για το ύψος των αυξήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις  φέρνουν αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά τουλάχιστον 20%.  Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί η όποια επίπτωση από την αύξηση στις  τιμές των ρύπων   που θα μετακυληθούν στους καταναλωτές της υψηλής τάσης αλλά και σε μια μερίδα της μέσης τάσης.

    Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ δεν είναι πια διατεθειμένη να ακολουθήσει πολιτική “στήριξης της βιομηχανίας” με ανταγωνιστικά τιμολόγια, που συχνά ήταν σε τιμές κάτω του κόστους . Οι νέες συμβάσεις θα έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα  μέχρι το 2023,  και όπως αναφέρουν πληροφορίες θα έχουν αυξήσεις, στο πλαίσιο όμως μιας συμφωνίας συμβιβαστικής με την αγορά.

    Κόκκινη γραμμή για τη ΔΕΗ, αποτελεί να μη γίνονται πωλήσεις ρεύματος, κάτω του κόστους και κόκκινη γραμμή για τη βιομηχανία οι αναπροσαρμογές να είναι λελογισμένες  για να είναι ανεκτές.

    Η πολιτική αυτή της ΔΕΗ θα αλλάξει μετά το 2023,  και από τότε η προμήθεια ρεύματος τους βιομηχανικούς της  πελάτες θα γίνεται αποκλειστικά  με όρους αγοράς,  δηλαδή θα συνδέσει το σύνολο των τιμολογίων της με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος όπως αυτή θα διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Επίσης θα επικεντρωθεί και θα προωθήσει  τα διμερή συμβόλαια  (PPAs).

    Η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι και ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ρεύματος στην υψηλή τάση, αποτελεί την αρχή αυτής της πολιτικής και τον οδηγό στις επόμενες συμβάσεις με τη βιομηχανία.

    Η τελευταία σύμβαση ΔΕΗ-Αλουμίνιο Ελλάδος

     Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση για τη συμφωνία  με τη ΔΕΗ, είπε ότι πρόκειται για την τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας.

    Όπως είχε πει, ο κ. Μυτιληναίος, η Αλουμίνιον  μετά το 2023 θα στηριχθεί για την ηλεκτροδότησή της τόσο στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, που προβλέπεται μάλιστα να συνδεθεί με καλώδιο με το εργοστάσιο του αλουμινίου, όσο και στις ΑΠΕ. Ο συνδυασμός της νέας μονάδας και των ΑΠΕ, αναμένεται σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην Αλουμίνιον και θα τη μετατρέψουν σταδιακά σε πράσινη βιομηχανία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ