• Ενέργεια

    BP: Βουτιά στα ετήσια κέρδη – Άλμα 6% η μετοχή καθώς αυξάνει το ποσοστό του μερίσματος

    • NewsRoom
    Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

    Murray Auchincloss, BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg


    Κέρδη στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για δ’ τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε σήμερα η BP, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις χάρη στις ισχυρές συναλλαγές φυσικού αερίου, ενώ ανακοίνωσε περαιτέρω επαναγορές μετοχών, καθώς τα κέρδη για το 2023 έφτασαν στα 13,8 δισ. δολάρια.

    Παρόλο που τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 50% από το ρεκόρ των 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2022, τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού ήταν υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά από το 2012.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε επαναγορές 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη δέσμευσή της για επαναγορά μετοχών της ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2024 και τουλάχιστον 14 δισεκατομμυρίων για το 2024 και το 2025.

    Οι μετοχές της αυξήθηκαν σχεδόν 6% στο Λονδίνο μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

    Τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη, ικανοποίησαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Murray Auchincloss, αφού η εταιρεία έχασε σημαντικά τις προβλέψεις της τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

    Ο Auchincloss έγινε μόνιμος Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο, αφού ορίστηκε προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο Bernard Looney παραιτήθηκε ξαφνικά επειδή δεν αποκάλυψε πλήρως τις λεπτομέρειες των προηγούμενων προσωπικών σχέσεών του με τους συναδέλφους του.

    Σύμφωνα με τον Auchincloss, ο οποίος μίλησε στο Reuters, η BP παραμένει δεσμευμένη στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην απότομη ανάπτυξη των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

    «Καθώς κινούμαστε προς το 2025, θα επικεντρωθούμε στην απλοποίηση της επιχείρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι οι ανταγωνιστές Exxon Mobil, Chevron και Shell την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες για κέρδη, επωφελούμενες από τον  συνδυασμό ισχυρών εμπορικών αποτελεσμάτων και υψηλότερης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και τα περιθώρια διύλισης επιβάρυναν τον κλάδο εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

    Η BP τόνισε ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν τις ισχυρές συναλλαγές φυσικού αερίου το τρίμηνο και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες ωστόσο αντισταθμίστηκαν από “σημαντικά χαμηλότερα” περιθώρια διύλισης, αδύναμες συναλλαγές πετρελαίου και απομειώσεις στον τομέα της έρευνας.

    Διατήρησε το μέρισμά της στα 7,27 σεντς ανά μετοχή και αύξησε το ρυθμό επαναγοράς μετοχών της σε 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους τρεις προηγούμενους.

    Διαβάστε επίσης: 

    Boeing: Γιατί οι αεροναυπηγοί απαιτούν αύξηση μισθού 40%

    Novartis: Εξαγοράζει την MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ – Στοχεύει σε φάρμακο κατά του καρκίνου

    UBS: Ξαναρχίζει φέτος τις επαναγορές μετοχών – Ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ