• Ενέργεια

    Μπάιντεν: Πάγωσε επ΄ αόριστον τις νέες άδειες για σταθμούς εξαγωγής LNG

    • NewsRoom
    Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα πως παγώνει επ’ αόριστον τις εγκρίσεις για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτογραμμή των ΗΠΑ (LNG), επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Bloomberg.

    Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, στηρίζοντας την Ευρώπη στην εποχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση για σταδιακό τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ένωση.

    Ωστόσο, τα εργοστάσια υγροποίησης στις ΗΠΑ βρέθηκαν στο στόχαστρο ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως οι αποστολές LNG παρεμποδίζουν την τελική μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από καθαρές πηγές.

    Η εντολή παύσης από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας αφορά εκκρεμείς αιτήσεις για 17 έργα που αναμένουν έγκριση προκειμένου να προχωρήσουν.

    Η απόφαση του Μπάιντεν σχετίζεται πάντως με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς θέλει να κερδίσει ξανά ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κυρίως νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την έγκριση του έργου πετρελαίου Willow της Conoco Phillips στην Αλάσκα πέρυσι.

    Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, πριν από κάθε νέα άδεια θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον. «Η παύση στις νέες εγκρίσεις LNG βλέπει την κλιματική κρίση όπως ακριβώς είναι: ως σύγχρονη υπαρξιακή απειλή», ανέφερε.

    «Η παύση δεν θα επηρεάσει τις ήδη εγκεκριμένες εξαγωγές, ούτε την ικανότητά μας να προμηθεύουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, την Ασία ή άλλους αποδέκτες ήδη εγκεκριμένων εξαγωγών», διευκρίνισε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

    «Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι: Ποιος είναι ο αντίκτυπος όλου αυτού του πρόσθετου LNG για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε χώρες που ενδέχεται να αλλάξουν καύσιμα από άνθρακα σε LNG;» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας για την αναθεώρηση της διαδικασίας εγκρίσεων.

    «Ποιος είναι ο αντίκτυπος της δημιουργίας μόνιμων υποδομών σε χώρες που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να απομακρυνθούν εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα;»

    Πάντως, η Venture Global είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές ημέρες πως η απόφαση θα «σοκάρει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, θα έχει αντίκτυπο οικονομικών κυρώσεων και θα στείλει καταστροφικό μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Η βιομηχανία του φυσικού αερίου προειδοποιεί πως η απόφαση ενέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και να πληγούν οι προσπάθειες απογαλακτισμού των αναπτυσσόμενων χωρών από τον ρυπογόνο άνθρακα.

    «Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διακοπή των εγκρίσεων εξαγωγών LNG θα ήταν μεγάλο λάθος που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τους συμμάχους των ΗΠΑ, υπονομεύοντας τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους», ανέφερε κοινή επιστολή 32 ομίλων προς την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και του Κέντρου για το LNG.

    Διαβάστε επίσης

    Ισχυρή άνοδος για τις ευρωαγορές – Στο +2,45% ο γερμανικός DAX

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ανοίγει πάλι το ΟΑΚΑ τον Μάιο

    Νέο πλοίο για τον Γιώργο Φειδάκη αξίας 37,5 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ