• Ενέργεια

    Αναθεωρημένο σχέδιο για την μείωση του φυσικού αερίου «κοιτάει» η Κομισιόν

    • NewsRoom
    Ursula von der Leyen

    Ursula von der Leyen


    Μια αναθεωρημένη πρόταση σχετικά με τη χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη συζητά η Κομισιόν σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σκοπός της Επιτροπής είναι να διατηρήσει μεν τους στόχους οριζόντιας μείωσης που έχει προτείνει στα κράτη – μέλη, με τη διαφορά όμως ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και μεγαλύτερο εύρος εξαιρέσεων στις τελικές δεσμεύσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε προτείνει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να μειώσουν κατά 15% τη χρήση φυσικού αερίου από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο.

    Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ αντιμετώπισε σειρά αντιδράσεων από κυβερνήσεις, με ορισμένες να τίθενται κατηγορηματικά κατά των δεσμευτικών στόχων για περικοπές, ενώ άλλες εμφανίστηκαν απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση που κάνουν σε ενεργειακούς πόρους.

    Το προσχέδιο της νέας πρότασης που επικαλείται Reuters, διατηρεί τον οριζόντιο εθελοντικό στόχο μείωσης της χρήση φυσικού αερίου για όλες τις χώρες, αλλά προσφέρει μια σειρά εξαιρέσεων από τον δεσμευτικό στόχο.

    Κάτι που σημαίνει ότι στην πράξη τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα έχουν διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους περικοπών στη χρήση του φυσικού αερίου.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ορισμένοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ χαιρέτησαν τη νέα πρόταση ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τόσες εξαιρέσεις η Ευρώπη θα αποτύχει να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει τον χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία κόψει τις προμήθειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Σκρέκας στο mononews: Παράταση για τρία χρόνια για το λιγνίτη – Πότε θα έχουμε πλωτά αιολικά



    ΣΧΟΛΙΑ