• Οικονομία

    Διολισθαίνει αργά και σταθερά η τουρκική λίρα


    Εκ νέου υποχώρηση κατέγραψε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα με τις ανησυχίες για την υπάρχουσα συναλλαγματική πολιτική να συνεχίζονται. Από ότι όλα δείχνουν αν ο Ερντογάν και ο διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρουν γρήγορα μία νέα πηγή ξένων κεφαλαίων, η λίρα θα συνεχίσει να υποτιμάται. Αξίζει δεν σημειωθεί πως μόνο αυτόν τον μήνα η λίρα έχει απωλέσει περί το 6,3% αυτόν τον μήνα.

    Η λίρα υποχώρησε έως και 0,4% στα 17,8335 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, διαπραγματευόμενη στα πιο αδύναμα επίπεδα από την πλήρη νομισματική κρίση τον Δεκέμβριο, όταν έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4. «Βλέπουμε τη λίρα να χάνει περιορισμένη αξία κάθε μέρα με την τρέχουσα πολιτική. Η ισορροπία στο forex μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απώλεια της αξίας της λίρας, αν και περιορισμένη», δήλωσε ένας trader μιλώντας στο Reuters.

    Έρχεται νέα αύξηση του πληθωρισμού

    Από ότι όλα δείχνουν, η τουρκική κεντρική τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να αυξήσουν εκ νέου την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 42,8%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 70%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων που έριξαν 44% από την αξία της λίρας πέρυσι. Πέραν αυτού το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει ένα επιπλέον 26% της αξίας του φέτος. Παρά την αδιάκοπη υποτίμηση, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο πολιτικής της στο 14% για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε μακροπροληπτικά μέτρα για τα δάνεια και τη ρευστότητα.

    Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει σε κάτι περισσότερο από 6 δισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, με τους τραπεζίτες να υπολογίζουν ότι τα αποθεματικά συναλλάγματος εξαιρουμένων των ανταλλαγών είναι μείον 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 57,7 δισ. δολαρίων φέρνει ο υψηλός πληθωρισμός

    Τουρκία: Εκτίναξη της λίρας, πτώση των μετοχών μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων



    ΣΧΟΛΙΑ