• Ενέργεια

    Αναστάσιος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Στα 2GW οι νέες συνδέσεις φέτος – Διπλάσιες επενδύσεις σε διασυνδέσεις

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος


    Τεράστια πρόκληση για την αγορά ενέργειας είναι οι μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα, αλλά και η ανάγκη εξισορρόπησης που προκύπτει στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται με την αύξηση της διείσδυση των ΑΠΕ, είπε σήμερα, μιλώντας στο Delphi Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος.

    Όπως είπε η διείσδυση των ΑΠΕ  σύμφωνα με τους στόχους θα ξεπεράσει το 80% το 2030 και θα  χρειάζεται αποθήκευση στο 10%.

    Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στα δίκτυα πρέπει να επιταχυνθούν και να διπλασιαστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι.

    Οι επενδύσεις στα δίκτυα στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια είναι στα 20 δισ. στο χρόνο στη διανομή και θα πρέπει να πάνε στα 35 δισ. ετησίως και οι επενδύσεις στη μεταφορά ήταν 10 δισ. ετησίως και θα πρέπει να πάνε στα 15-25 δισ. ευρώ.

    Υπολογίζεται, όπως είπε, ανάλογα το σημείο αφετηρίας της κάθε χώρας, ότι απαιτούνται δύο με τέσσερις φορές παραπάνω επενδύσεις για να μπορέσουν τα δίκτυα να μεταφέρουν την ενέργεια παντού.

    Επίσης, τόνισε ότι οι επενδύσεις στη διανομή θα πρέπει να είναι διπλάσιες από τις επενδύσεις στη μεταφορά ενέργειας.

    «Στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, μας λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι και υπολογίζεται ότι χρειαζόμαστε 2,5 φορές περισσότερους εργαζόμενους από σήμερα, το 2030» σημείωσε ο κ. Μάνος.

    Αύξηση των νέων συνδέσεων στα 2 GW φέτος

    Ο ΔΕΔΔΗΕ, σημείωσε ο κ. Μάνος έχει τριπλασιάσει το ρυθμό νέων συνδέσεων από 300MW το έτος το 2019 σε 1,2 GW  το χρόνο και 2 GW φέτος. «Λόγω της αύξησης των διασυνδέσεων ο καταναλωτής γλίτωσε 1,2 δισ., τα τελευταία δύο χρόνια,  από το κόστος ενέργειας σε σχέση με αυτό που θα είχε πληρώσει τα τελευταία χρόνια αν δεν είχαν γίνει.

    Σχετικά με το ΔΕΔΔΗΕ, τόνισε ότι οι χρεώσεις χρηστών δικτύου που χρηματοδοτούν τις επενδύσεις στις διασυνδέσεις επιστρέφονται στον καταναλωτή μέσω της μείωσης του κόστους της ενέργειας. Οι επενδύσεις στα δίκτυα είναι τεράστιες και πρέπει να μεγαλώσουν κι άλλο, αλλά αν είναι σωστές επιστρέφει στον καταναλωτή.

    Οι στόχοι ηλεκτροκίνησης και αύξησης της διείσδυσης του ηλεκτρισμού και της παραγωγής ΑΠΕ δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς επενδύσεις στα δίκτυα», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Παπαθανάσης: Μέσα στο μήνα το νέο αίτημα για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,3 δις ευρώ

    Philipp Hildebrand (BlackRock): Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες

    Μιχαηλίδου: Όσοι χρωστούν πάνω από €100 δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα – Στα €415 το δώρο Πάσχα



    ΣΧΟΛΙΑ