• Οικονομία

    Νίκος Παπαθανάσης: Μέσα στο μήνα το νέο αίτημα για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,3 δις ευρώ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης


    Το 4ο κατά σειρά αίτημα για την αποδέσμευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλιο, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

    Το αίτημα προς την Κομισιόν θα είναι της τάξεως των 2,3 δις ευρώ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, τον Μάιο θα ακολουθήσει ακόμη ένα αίτημα για ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

    «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε πως από τα 20 ορόσημα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα, έχουν ολοκληρωθεί τα 18 και απομένουν αλλά δυο, τα οποία θα κλείσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα.

    Ακόμη, ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία ενός ακόμη προγράμματος εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα τρέξει συμπληρωματικά με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ. Το πρόγραμμα αυτό που θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 70% του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε τρία προγράμματα υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

    Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η ζημιά στη Θεσσαλία άγγιξε τα 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. ευρώ να αφορούν υποδομές, επισημαίνοντας ότι «ανακατευθύναμε πόρους από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως πρόσθεσε περί τα 600 εκατ. από το Ταμείο κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλία και 86 εκατ. στον Έβρο.

    Διαβάστε επίσης

    Spitogatos: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών το 1ο τρίμηνο του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ