Ενέργεια

Αλήθεια, η ακριβή ΔΕΗ θα μπορέσει να πουληθεί;

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


Μία νέα ύφεση προβάλλει πάνω από την παγκόσμια οικονομία και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ήδη έχει συμπληρώσει τρεις μήνες στο τιμόνι, καλείται να διαχειριστεί τα απόνερα που θα σκάσουν στην ελληνική οικονομία.

Με τη μορφή της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων; Με την επιβολή δασμών σε έναν εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα για τον οποίο κανείς δεν κατάλαβε τον λόγο; Με ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από τις ανατολικές πύλες εισόδου της χώρας, όχι γιατί μαίνεται κάποιος πόλεμος, αλλά λόγω πείνας; Με ένα νέο χρηματιστηριακό κραχ;

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα να αντιμετωπίσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά το πώς θα διασφαλίσει το ανέπαφων της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, στον τουρισμό, αυτό που λέμε συμβάσεις χρονομίσθωσης των κατοικιών, τύπου Airbnb, παρουσιάζουν μία κάμψη για φέτος στην Ελλάδα 30%. Κι αυτοί που ενοικιάζουν τα ακίνητα με τούτη τη διαδικασία δεν είναι τίποτα γερά πορτοφόλια. Είναι φοιτητές, απλός κόσμος, πολίτες που με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Αυτό είναι μόνον ένα μικρό σημάδι τού τι μας μέλλεται…

Οι νέες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα από ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια κίνησης. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, τα ίδια κεφάλαια ακόμα και μεγάλων εταιρειών φαγώθηκαν. Και πλέον οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται με δάνεια. Το αυτό ισχύει και για τον κλάδο της ενέργειας. Τα ΝΟΜΕ καταργούνται και ο ιδιωτικός τομέας έχει να αντιμετωπίσει μία ανταγωνιστική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που σε μία από τις επόμενες οικονομικές περιόδους (δ’ 3μηνο 2019, ά και β τρίμηνο 2020), είναι πιθανό να συζητούμε για άλλον ισολογισμό.

Μπαίνοντας στο μυαλό του υπουργού Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη αντιλαμβανόμαστε ότι ο στόχος είναι η ΔΕΗ να κάνει το «παιχνίδι» στην αγορά. Και οι υπόλοιποι θα στρέφονται γύρω από αυτήν. Το ερώτημα είναι ότι δεν ενδιέφερε τους ιδιώτες επενδυτές μία ΔΕΗ προβληματική. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι στο μέλλον θα τους ενδιαφέρει μία ΔΕΗ «βιτρίνα», ακριβή;

Υπό αυτά τα δεδομένα, με μία ευρωπαϊκή οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και μία ελληνική οικονομία που θέλει να αποφύγει την επιστροφή στην εσωστρέφεια και στην ανακύκλωση της μιζέριας, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Από τον απλό εργαζόμενο μέχρι τον μεγαλύτερο Έλληνα επιχειρηματία. Τους επόμενους μήνες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της χρονιάς η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τη Βουλή όλα εκείνα τα δύσκολα νομοθετήματα που θέλει η χώρα για να γυρίσει σελίδα.

Όλα τα άλλα είναι μουσική, όπως έλεγε ένας «παλιός» δημοσιογράφος…