Ενέργεια

Αλεξάνδρα Σδούκου: Μέσα στο 2022 το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ- Έρχεται το νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά

Αλεξάνδρα Σδούκου


Μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είπε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Climate Crisis Conference που διοργάνωσε η Boussias. Το ΕΣΕΚ όπως και ο κλιματικός νόμος, στον οποίο ολοκληρώθηκε η διαβούλευση έχουν ιστορική διάσταση, γιατί είναι εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις με ξεκάθαρους στόχους που θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη θωράκιση του ηλεκτρικού μας συστήματος, να επισπευσθεί η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας,, να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις φ/β, αιολικών και υπεράκτιων πάρκων αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υποδομών για να εξασφαλιστεί μέσω των ΑΠΕ η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Αναφερόμενη στην πρόοδο που σημειώνεται στη διείσδυση των ΑΠΕ, η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου,  τόνισε ότι το 2021 προστέθηκαν 1,5 GW νέων ΑΠΕ από τα 7,7 GW που έχουμε θέσει στόχο ως το 2030, δηλαδή το 20% του στόχου το πρώτο έτος. Σημαντική αύξηση σημείωσε και η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων,  με 29 νέα έργα ισχύος 340 MW και επένδυσης 350 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε 4,4 GW αιολικών πάρκων που ξεπερνάνε το στόχο που είχε τεθεί και για το 2022 που ήταν να φτάσουμε στα 4,2 GW αιολικών πάρκων.

Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο, σημείωσε, πρόκειται να μπει σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά με στόχο να ψηφιστεί το Μάρτιο. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, σημείωσε ότι μέχρι το 2025 θα γίνουν 8 διαγωνισμοί για να προστεθούν 3 GW στι σύστημα με διαφορετικές τιμές εκκίνησης ανά τεχνολογία. Ο πρώτος διαγωνισμός, όπως είπε θα ανακοινωθεί σύντομα για να υλοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο 2ος κύκλος του Προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, ενώ σύντομα θα προχωρήσουν και νέα προγράμματα Εξοικονομώ για δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις.ΣΧΟΛΙΑ