• Business

    Αλεξάνδρα Σδούκου (ΙΕΝΕ): Μεγάλη η ανταπόκριση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά -Αιτήσεις για 6.500 ποδήλατα, 1.500 δίκυκλα και 600 αυτοκίνητα

    Αλεξάνδρα Σδούκου

    Αλεξάνδρα Σδούκου


    “Προχωράμε τις απλοποιήσεις των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα φέρουμε τον νέο νόμο για τη δεύτερη φάση της απλοποίησης” σημείωσε  η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2020. 

    Όπως τόνισε  “αν δεν τις απλοποιήσουμε τις διαδικασίες τόσο στους διαχειριστές σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όσο και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ”. Είπε επίσης ότι αναβαθμίζεται το πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ προκειμένου να προχωρά πιο γρήγορα η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και να πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

    Αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος  “κινούμαι ηλεκτρικά”, στο οποίο ανταποκρίθηκε θερμά το κοινό και έχουν γίνει 6.500 αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα, 1500 για ηλεκτρικά δίκυκλα και 600 για αυτοκίνητα, δηλαδή όσα αυτοκίνητα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

    Οι θεσμικές αποφάσεις του υπουργείου είχαν ως στόχο να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, σημείωσε και εκτίμησε ότι το 2021 ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές για την ευόδωση των στόχων μας. “Η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση δεν απαιτεί μόνο ΑΠΕ αλλά και σύγχρονες υποδομές, νέες τεχνολογίες, λειτουργεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Δεν είναι μονοσήμαντο να βλέπουμε μόνο την ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και εξέλιξη συνολικά της αγοράς, σημείωσε. “Είμαστε υπέρ της αυτορρύθμισης και δεν θεωρώ ότι όλα πρέπει να αποφασίζονται από το Υπουργείο Ενέργειας”, είπε επίσης η κ. Σδούκου.

    Στην έκθεση του ΙΕΝΕ περιγράφονται οι εξελίξεις που διαμορφώνουν το ελληνικό ενεργειακό τοπίο, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε εγχώριο και περιφερειακό επίπεδο και κταγράφονται οι προοπτικές του ενεργειακού κλάδου.

    Όπως αναδεικνύει και η Έκθεση, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης και των καθαρών καυσίμων και άλλες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο. Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο, το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αναπτύσσει ολοένα και στενότερες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες (π.χ. electricity market coupling, νέοι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ.) δημιουργώντας νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

    Η νέα έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έφερε σε πέρας το ερευνητικό επιτελείο του Ινστιτούτου τους τελευταίους μήνες, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα για τον δυναμικά αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον απαραίτητο προβληματισμό και διάλογο για το πως εξελίσσεται συνολικά η ενεργειακή αγορά και τις επιπτώσεις στη λειτουργία της, στις επενδύσεις και στον καταναλωτή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ