• Business

    Ενέργεια, γεωπολιτικά και επενδύσεις στο “μενού” των γευμάτων των Φανόν- Φραγκογιάννη με Κοπελούζο και Ρήγα-Τοπούζογλου

    Φρανσις Φανον, Χρήστος Κοπελούζος, Κώστας Φραγκογιάννης, Στάθης Τοπούζογλου, Μαθιός Ρήγας


    Η αστάθεια που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αυξάνει τη δυνητική αξία της Ελλάδας, ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας στην περιοχή και της σημασίας των ενεργειακών projects

    Ζητήματα επενδυτικά αλλά και γεωπολιτικά που αφορούν τις προκλήσεις και τις μεγάλες προοπτικές των επενδύσεων που σχεδιάζονται στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, παρουσίασαν οι συνιδρυτές  της Energean κ. Μαθιός Ρήγας και Στάθης Τοπούζογλου, τη Δευτέρα το βράδυ, και ο Χρήστος Κοπελούζος την Τρίτη το μεσημέρι, στα γεύματα εργασίας  με τον Αμερικανό υφυπουργό  Εξωτερικών αρμόδιο για τα ενεργειακά Φράνσις Φάνον και τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.

    Τα σημαντικά ενεργειακά  project του Τερματικού Σταθμού Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU) και της  Αποθήκης Νοτίου Καβάλας, που είναι προς ιδιωτικοποίηση, αυξάνουν τη γεωπολιτική αξία της περιοχής και συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η φυσική Αποθήκη Νοτίου Καβάλας είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα, καθώς δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο, ενισχύοντας περαιτέρω την γεωπολιτική  θέση της χώρας αλλά και τη  θέση της έναντι των προμηθευτών της. Η Υπόγεια Αποθήκη, εφόσον λειτουργήσει, θα προστατεύει τις τιμές και την επάρκεια αερίου στην ελληνική αγορά, από τις διεθνείς συγκυρίες. Στο ίδιο πλαίσιο και ο τερματικός σταθμός FSRU μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας πολλαπλασιάζοντας τις πηγές ενέργειας.

    Ως έργα διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την περιοχή των Βαλκανίων και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και τα δυο παραπάνω σχέδια, που προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστάθεια που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αυξάνει τη δυνητική αξία της Ελλάδας, ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας στην περιοχή και τη σημασία των ενεργειακών projects.

    Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου 2020 ο Χρήστος Κοπελούζος μαζί με στελέχη του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, έφτασε στην Καβάλα. Ο γιος του Δημήτρη Κοπελούζου κατευθύνθηκε στη χερσόνησο της Παναγίας και συγκεκριμένα στο Imaret, εκεί όπου από το βράδυ της προηγούμενης μέρας βρισκόταν, αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα ενεργειακά Φράνσις Φάνον και ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.

    Οι τρεις πλευρές παρακάθισαν σε γεύμα σε αίθουσα του ιστορικού μνημείου-ξενοδοχείου και το «μενού» περιλάμβανε  ενεργειακά και επενδυτικά θέματα.

    Ο Όμιλος Κοπελούζου με δραστηριότητες στην Ενέργεια, τη Διαχείριση Αποβλήτων, τα ενεργειακά έργα, το φυσικό αέριο καθώς και την εκμετάλλευση εκθεσιακών χώρων και αεροδρομίων δραστηριοποιείται ήδη στην Αλεξανδρούπολη [LNG], ενώ σύμφωνα με  πληροφορίες «ενδιαφέρεται» και για την υπο-παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β΄» της Καβάλας.

    Γεύμα και με τον Μαθιό Ρήγα και τον Στάθη Τοπούζογλου της Energean

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ενεργειακά Φράνσις Φάνον και η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη, είχε πραγματοποιήσει τη Δευτέρα το βράδυ, αντίστοιχη συνάντηση και με τους συνιδρυτές της Energean κ. Μαθιό Ρήγα και Στάθη Τοπούζογλου.

    Ο Μαθιός Ρήγας, με σπουδές μηχανικού πετρελαίου και μεταπτυχιακό στο Imperial,  και ο πλοιοκτήτης Στάθης Τοπούζογλου, (ιδιοκτήτης της Prime Marine),  αγόρασαν το 2007 τις μετοχές της Καβάλα Οϊλ, που έλεγχε τότε η Regal. Οι δυο επιχειρηματίες παρουσίασαν στον αμερικάνο αξιωματούχο το φαινόμενο της Energean της εταιρείας που μέσα σε 13 χρόνια εκτόξευσε την κεφαλαιοποίησή της από το 1 εκ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ.

    Η Energean σήμερα είναι μπροστά σε νέες προκλήσεις. Πρόκειται να διεκδικήσει την Αποθήκη Νοτίου  Καβάλας, αποκρατικοποίηση για την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πρόκειται να εκφράσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 19/10.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης της Δευτέρας, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το θέμα του κοιτάσματος στον Πρίνο, του οποίου η επιβίωση εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, όσο και οι δυνατότητες νέων κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και η προοπτική ανάπτυξης της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα.

    Η Energean είναι η εταιρεία που επενδύει αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ένα ποσό της τάξης των 1,7 δισεκ. δολαρίων σε ένα project όπως είναι η ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ και είναι η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και  εμπειρία στη διαχείριση κοιτασμάτων.

    Η εταιρία που κατέχει τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, είναι αυτή που ουσιαστικά ανέδειξε τις δυνατότητες του project της Αποθήκης, αφού αυτή υπέβαλε την πρόταση μετατροπής του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου και ακολούθως εντάχθηκε στα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον συμμετέχει στον εν εξέλιξη σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
    Σημειώνεται ότι η Energean   παρουσίασε την πρώτη σχετική μελέτη για αυτό το έργο, σχεδόν δέκα χρόνια πριν, όταν είχε υποβάλει αίτηση στην ΡΑΕ για μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Νότιας Καβάλας σε άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου.

    Υποστήριξη στο ελληνικό ενεργειακό σχεδιασμό

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν σε όλους τους τόνους  τα γεωπολιτικής σημασίας έργα στην ευρύτερη περιοχή και  έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου Tap και ΙGB, καθώς και του Τερματικού Σταθμού Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU Αλεξανδρούπολης) ως έργων διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την περιοχή των Βαλκανίων και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 

    Η προσέγγιση ΗΠΑ και Ελλάδας ενεργειακά τα τελευταία χρόνια εξάλλου, αντανακλάται στη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς και στην παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στις ΑΠΕ.

    Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται το τελευταίο διάστημα σε δύο ακόμη ενεργειακά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και θα ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, έργο το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, καθώς και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. 

    Ο δυναμικός ρόλος του Κώστα Φραγκογιάννη 
    Η περιοδεία σε Κομοτηνή και Καβαλα του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φρανσις Φανόν, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη.
    Στην Κομοτηνή επισκέφτηκαν το εργοτάξιο του Interconnector Greece – Bulgaria (IGB), Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα ενώνει Ελλάδα – Βουλγαρία και αφού ενημερώθηκαν από τα στελέχη της AVAX, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του, παρακολούθησαν την τοποθέτηση ενός τμήματος του Αγωγού στο σκάμα του έργου.
    Στελέχη της εταιρίας κατά την ενημέρωση των δύο υφυπουργών σημείωσαν ότι παρά τις καθυστερήσεις που επέβαλε η καραντίνα της πανδημίας το έργο για τη μεταφορά αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα, προχώρα  με γρήγορους ρυθμούς και αρκετά κοντά στη  βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.
    Στην συνέχεια οι δύο Υφυπουργοί επέστρεψαν στην Καβάλα όπου επισκέφτηκαν της εγκαταστάσεις της ENERGEAN όπου και ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρίας να κατασκευάσει  υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου στη περιοχή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ