• Business

    ElvalHalcor: Έμφαση στη βιωσιμότητα με διπλάσια χρήση scrap, πράσινα πιστοποιητικά ενέργειας και βιώσιμα προϊόντα

    Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor

    Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor


    Με στόχο να συμβάλει στη μετάβαση της οικονομίας  σε ένα πιο πράσινο μοντέλο, η ElvalHalcor κάνει πράξη τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα, με συγκεκριμένες ενέργειες. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο χρησιμοποίησε διπλάσιες ποσότητες scrap προωθώντας την ανακύκλωση αλουμινίου,  εξασφάλισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας για την ενέργεια που χρησιμοποιεί στις μονάδες της, προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας και παράγει βιώσιμα παγκοσμίου κλάσης προϊόντα και λύσεις αλουμινίου, συνεισφέροντας περαιτέρω προς την κατεύθυνση για μια κυκλική οικονομία.

    Εξάλλου, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και οι παγκόσμιες στρατηγικές για την αντικατάσταση των υλικών προς τη χρήση περισσότερο βιώσιμων, ανακυκλώσιμων, ελαφρύτερων και ενεργειακά αποδοτικότερων υλικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η συσκευασία και οι μεταφορές, ωθούν την ανάπτυξη της αγοράς των προϊόντων αλουμινίου. Στο μοντέλο ανάπτυξης της, η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο και οι συνεχείς επενδύσεις της, στοχεύουν και σε αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου στον Τομέα έλασης αλουμινίου και έχει παραγγείλει ένα ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων (6-high cold rolling mill) έλασης αλουμινίου, ως το αρχικό στάδιο μιας ευρύτερης επένδυσης της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί στο βάθος των επόμενων δύο χρόνων για  παραγωγικό εξοπλισμό και υποδομή Έρευνας και Ανάπτυξης.  Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος έχει στόχο τη μέγιστη αξιοποίησή της παραγωγικής δυναμικότητας του νέου θερμού έλαστρου.

    Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο μέρος του εταιρικού πενταετούς πλάνου για υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας έλασης αλουμινίου, ήταν η εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου, που λειτουργεί από τον Ιούνιο σε δοκιμαστική λειτουργία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τον Οκτώβριο θα γίνει η πλήρης παράδοση του θερμού ελάστρου και το 2021 θα είναι η χρονιά που η δυναμικότητα της εταιρείας θα φτάσει στους 360.000 τόνους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας. Σημειώνεται ότι με την επένδυση του νέου ελάστρου, η ElvalHalcor διαθέτει πλέον τη δεύτερη, από πλευράς δυναμικότητας όγκου παραγωγής μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη.
    Η σημαντική αυτή επένδυση δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία, με συμπληρωματικές επενδύσεις, να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των τελικών προϊόντων, και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον τομέα έλασης αλουμινίου ανοίγοντας τον δρόμο για καινούργιες, πιο απαιτητικές αγορές. Το ποσό που δαπανήθηκε για νέες επενδύσεις το Α’ εξάμηνο του 2020 ανέρχεται στα 51,5 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 47,8 εκ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στα Οινόφυτα.
    Το πρώτο εξάμηνο: Καλύτερα από τους ανταγωνιστές της

    Τα ποιοτικά προϊόντα, η αξιοπιστία και η σταθερότητα στις σχέσεις με τους πελάτες της και η ευελιξία της, εξασφάλισαν στην ElvalHalcor τη μικρότερη δυνατή επίπτωση από την κρίση της πανδημίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Μια χρονιά που ξεκίνησε με ανάκαμψη της ζήτησης και της βιομηχανικής παραγωγής στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019,  συνεχίστηκε με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που επηρέασε όλες τις εταιρείες του κλάδου. Όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πτώση 10,3% που είχε η εταιρεία στον τομέα αλουμινίου ήταν η μικρότερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και την αγορά, στην οποία η κατανάλωση μειώθηκε 20%, κάτι που σημαίνει ότι παρά τη μείωση εσόδων της, η  ElvalHalcor πέτυχε αύξηση μεριδίου.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε κάμψη κατά 7,6% για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ανήλθε σε 998,8 εκ. ευρώ έναντι 1.081,0 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μείωση που οφείλεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου.

    Επηρεασμένα από την πτώση των όγκων και τις πιέσεις στις τιμές σε μερικές αγορές ήταν κατά συνέπεια, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) της ElvalHalcor, τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρίας, τα οποία ανήλθαν σε 66,1 εκ. ευρώ έναντι 78,5 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

    Προοπτικές δευτέρου εξαμήνου 2020

    Για το υπόλοιπο 2020 η ElvalHalcor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες προσωρινές μεταβολές στη ζήτηση, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για το πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι διεθνείς αγορές από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στόχος της εταιρείας είναι, όπως μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την κατάσταση η οποία έχει προκύψει από την πανδημία Covid-19, λόγω των  στρατηγικών  της πλεονεκτημάτων, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, οι επενδύσεις, η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, η παραγωγική δυναμικότητα και η μεγάλη ευελιξία της, έτσι να παραμένει σε ετοιμότητα για να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ