• Business

    ElvalHalcor: Το μυστικό της όπλο, η έρευνα αντιντάμπινγκ και πώς την επηρεάζει ο κοροναϊός


    Θετικά αποτελέσματα εξασφάλισε  η ElvalHalcor, το 2019  που ήταν μια χρονιά πρόκληση, καθώς ο όμιλος  αντιμετώπισε μείωση ζήτησης στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και την αυτοκινητοβιομηχανία και αναταράξεις στην αγορά των ΗΠΑ.

    Ωστόσο το μυστικό όπλο του ομίλου είναι η ευελιξία, η ανάπτυξή του σε πολλές αγορές  και η ανταγωνιστικότητά του που του εξασφαλίζει αύξηση μεριδίων και διατήρηση των πωλήσεων σε υψηλό επίπεδο, σε κάθε συγκυρία και με αυτό το όπλο προσπαθεί να αντιμετωπίσει και φέτος, την ασύμμετρη απειλή του κοροναϊού, που ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

    Η ElvalHalcor το 2019, διατήρησε τους όγκους πωλήσεων, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής στις αγορές της Ευρώπης και τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους,  λόγω της αναπτυξιακής πορείας  στον κλάδο αλουμινίου, όσο και στον κλάδο του χαλκού, στους πρώτους μήνες του 2019, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα την οργανική κερδοφορία σε ενοποιημένη βάση και αυξάνοντάς την σε εταιρική βάση.  Έτσι παρά τις δυσκολίες, ο  ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε μείωση κατά 3,5% για το 2019 και διαμορφώθηκε σε 2.044,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.117,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση.

    Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, όμως θα είναι για τον όμιλο  ElvalHalcor το 2020, που λόγω των ασύμμετρων και απρόβλεπτων συνεπειών του κορονοϊού  απαιτεί από τις επιχειρήσεις ειδικές ικανότητες, ευελιξία, ισχυρή ρευστότητα και καλό μάνατζμεντ για να μείνουν αλώβητες. Αν και ήδη φαίνεται το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στις χρηματαγορές, δεν είναι ακόμη ορατές οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο το πρώτο δίμηνο του 2020, η ElvalHalcor, επηρεάστηκε θετικά από τον κορονοϊό, αφού η μείωση προσφοράς από την Κίνα έφερε αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της εταιρείας και τις πωλήσεις της.

    Πληροφορίες, όμως, τώρα, αναφέρουν, ότι μετά την κατάσταση στην Ιταλία, και τους φόβους εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, επικρατεί ανησυχία, για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η λειτουργία των εργοστασίων της Ευρώπης και η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας.

    Η εταιρεία προκειμένου να προστατευθεί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, έχει λάβει σειρά μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η έγκριση του ισολογισμού του 2019 έγινε με teleconference, ενώ προωθείται η τηλε-εργασία όσο είναι δυνατόν, χρησιμοποιούνται διπλάσια λεωφορεία για τη μετακίνηση των εργαζομένων ώστε να διατηρούν αποστάσεις, έχουν δοθεί συστάσεις στους εργαζόμενους για την περίπτωση αδιαθεσίας αλλά και έχουν οργανωθεί  ομάδες αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων.

    Επενδύσεις

    Σημειώνεται ότι μέσα στο 2020 ο όμιλος ολοκληρώνει την επένδυση 150 εκατ. ευρώ στο θερμικό έλαστρο που αυξάνει την παραγωγική  δυναμικότητα του ομίλου  στους 360.000 τόνους ενώ ακολουθεί και δεύτερη επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, ανεβάζοντας την παραγωγική της δυναμικότητα στους 500.000 τόνους. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε επένδυση 10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή πράσινου αλουμινίου, δηλαδή αλουμινίου από σκραπ, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 25.000 τόνους στους 40.000 τόνους ή 13% της συνολικής της παραγωγής αλουμινίου.

    Η έρευνα αντιντάμπινγκ

    Οι αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου αιτήθηκαν τη διαδικασία έρευνας για αντινταμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς στην  Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC), προκειμένου να διαπιστωθεί, κατά πόσον υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ ή αν η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ επιβραδύνεται ουσιωδώς, λόγω των εισαγωγών φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου από την Ελλάδα και δεκαεπτά ακόμα χώρες (Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κροατία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κορέα, Ομάν, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Ταιβάν και Τουρκία).

    Δηλαδή μεταξύ των άλλων εταιρειών, κατηγορούν και την ElvalHalcor ότι πουλούσε τα προϊόντα της στην αμερικάνικη αγορά σε χαμηλότερες τιμές από ότι στην ελληνική αγορά. Πληροφορίες από την εταιρεία, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά το ανάποδο, οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από την ελληνική αγορά και για αυτό και επεδίωκε τις πωλήσεις εκεί.

    Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα συμμετάσχει στην προκαταρκτική διαδικασία έρευνας ως ελληνική βιομηχανία παραγωγής φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου και στις αρχές Απριλίου αναμένεται να καταθέσει το φάκελο με τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα αποδεικνύει ότι  οι τιμές πώλησης στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερες από ότι στην ελληνική αγορά. Η τελική απόφαση πρόκειται να βγει τον Αύγουστο και θα κρίνει αν θα τοποθετηθούν δασμοί και το ύψος τους. Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, αν επιβληθούν δασμοί και είναι τέτοιοι ώστε να μη συμφέρει την εταιρεία η αγορά των ΗΠΑ, θα την αντικαταστήσουν με τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιούνται.



    ΣΧΟΛΙΑ