• Business

    Στην κορυφή της Ευρώπης: “Μία είναι η ΕΛΒΑΛ, είναι περιουσία για την Ελλάδα”


    Μετά από θεμελιώσεις τουριστικών επενδύσεων σε Κέρκυρα, Ερμιόνη, Ελληνικό που θα γίνουν,  χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε και μια επένδυση στη βιομηχανία, μια επένδυση που αντίθετα με τις προηγούμενες έχει ήδη ολοκληρωθεί καθιστώντας την ΕΛΒΑΛ τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη.

    Το νέο τετραπλό έλαστρο εκτός από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας εξασφαλίζει και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της ελληνικής βιομηχανίας που στοχεύει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μερίδιά της στη διεθνή αγορά.

    Και ειδικά σε καιρούς κρίσης, όταν η παγκόσμια ζήτηση αναταράσσεται, ή μειώνεται είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί η ελληνική βιομηχανία να παραμένει ανταγωνιστική.

    Η υπεραξία της επένδυσης αυτής είναι πολλαπλάσια της αξίας της των 150 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η τεχνογνωσία που απαιτεί  για να διαμορφωθεί  και να τοποθετηθεί μια τέτοια επένδυση είναι τόσο εξειδικευμένη, που κάνει την επένδυση απρόσιτη. Η επίτευξή της αποτελεί βιομηχανική αριστεία, που τοποθετεί τη ΕΛΒΑΛ στην κορυφή της Ευρώπης. Άθλος αν σκεφτούμε ότι προέρχεται από μια Ελλάδα με 10 χρόνια κρίση και ανταγωνίζεται τα μεγαθήρια στον κόσμο και επαναστατικός άθλος γιατί βάζει την Ελλάδα σε μια βιομηχανική παγκόσμια ελίτ, δίνοντας πρόσβαση στη χώρα σε παραγωγικούς πόρους, στους οποίους διαφορετικά δεν θα είχε πρόσβαση.

    Το νέο θερμό έλαστρο TANDEM  είναι το πιο σύγχρονο από τα 4 που λειτουργούν πλέον στην Ευρώπη και τα περίπου 20 που λειτουργούν παραγωγικά στον κόσμο.

    Η μεγάλη δυναμικότητά του που φτάνει το 1.000.000 τόνους,  θα είναι το επόμενο διάστημα η βάση για την αύξηση της παραγωγής της ΕΛΒΑΛ, η οποία στην επόμενη 5ετια θα διπλασιαστεί.

    Με την αύξηση της παραγωγής, η εταιρεία έχει προγραμματίσει και σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση του αλουμινίου.

    Τα πρώτα εγκαίνια επένδυσης σε βιομηχανία στην εποχή μετά την πανδημία, τα εγκαίνια του νέου τετραπλού έλαστρου της ΕΛΒΑΛ, έγινε με τη σεμνότητα και την επισημότητα που ταιριάζει στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας αλλά και την υπευθυνότητα που  απαιτεί η εποχή.

    Οι συζητήσεις

    Οι προσκλήσεις ήταν μετρημένες ώστε ο αριθμός των καλεσμένων να είναι μικρός, η προσέλευση έγινε σταδιακά για να μην υπάρξει συνωστισμός, τα μέτρα προφύλαξης αυστηρά. Πριν μπει στο χώρο κάθε καλεσμένος φορούσε μάσκα και ατομικό απολυμαντικό  και στα καθίσματα.

    Μεταξύ των επισήμων ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο υφυπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης αλλά και οι επικεφαλής μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων όπως ο κ. Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

    Στις συζητήσεις στα πηγαδάκια κυριαρχούσαν λόγια θαυμασμού για την ΕΛΒΑΛ που επενδύει σταθερά, που εξάγει και που στηρίζει με τη δραστηριότητά της την ελληνική μεταποίηση.

    Οι προσδοκίες για τη νέα βιομηχανική πολιτική της κυβέρνησης, το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, μέσα από μια ανοικτή  ενεργειακή αγορά στην οποία θα υπάρχει ανταγωνισμός και που θα επιτρέψει  να συμμετάσχει με αξιώσεις στη  μετάβαση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας αλλά και ο ρόλος των ΑΠΕ στο να προμηθεύουν με πράσινη ενέργεια τη βιομηχανία, πρωταγωνιστούσαν στις συζητήσεις.

    Επίσης,  τόνιζαν το πόσο μπορεί να δώσει στις ελληνικές βιομηχανίες μεγαλύτερη ρευστότητα για επενδύσεις, αν ακολουθηθεί πολιτική αποσβέσεων που θα αυξάνει τη δυνατότητα αποσβέσεων τα πρώτα χρόνια των επενδύσεων.

    Μία είναι η ΕΛΒΑΛ, είναι περιουσία για την Ελλάδα”, σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τονίζοντας τη σημαντικό ρόλο που έχουν για την οικονομία, μεγάλες και ισχυρές βιομηχανίες ειδικά σε δύσκολους απρόβλεπτους καιρούς.

    Και η υπεραξία αυτής της επένδυσης είναι μεγάλη όχι μόνο για την ΕΛΒΑΛ και τους μετόχους της αλλά και για την ίδια την χώρα γιατί μέσω της τεχνογνωσίας που αναπτύσσει η ΕΛΒΑΛ, η χώρα ωφελείται από εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας, και η εγχώρια βιομηχανία από μικρότερα κόστη.

    Όπως εξήγησε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος: “Αυτή η  ιστορική για εμάς επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσα από μια πορεία σκληρής δουλειάς,  σημαντικής παραγωγής τεχνογνωσίας, διεθνούς ανάπτυξης των πωλήσεών μας και ωρίμανσης της εταιρείας σε πολλά επίπεδα.

    Η βιομηχανική έλαση του αλουμίνιου είναι μια πραγματικά δύσκολη και λεπτή διαδικασία. Η τεχνογνωσία που απαιτεί, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους της βιομηχανίας των μετάλλων, είναι  κλειστή, δεν είναι γενικά διαθέσιμη. Συγχρόνως είναι και δυναμική, συνεχώς εξελίσσεται. Οι εταιρείες του κλάδου αναπτύσσουν ουσιαστικά η καθεμιά μόνη  της την τεχνολογική τους πλατφόρμα, η οποία και καθορίζει καίρια τις δυνατότητες τους.

    Η μεταλλουργία και η ανάπτυξη των προϊόντων, η τεχνολογία των μηχανήματων, η συντήρηση τους, οι απαιτήσεις για παραγωγικότητα και ολική ποιότητα, η συνεχής προσπάθεια για ανταγωνιστικό κόστος και  επιτυχημένες πωλήσεις,  αποτελούν δύσκολες προκλήσεις για όλους τους παραγωγούς.”

    “Είστε ο αφανής πυλώνας της βιομηχανίας”, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να στηρίξει την ελληνική μεταποίηση που έδειξε ευελιξία και ανθεκτικότητα στην κρίση. Δεν παρέλειψε να τονίζει την έμφαση που θα δώσει η κυβέρνησή του στην ενίσχυση της μεταποίησης και στη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής.

    Καλώς ορίσατε στην ΕΛΒΑΛ, μια από τις πιο δυναμικές ελληνικές εταιρείες, σε μια ιστορική για εμάς συγκυρία, μια πολύ σημαντική στιγμή στη πορεία μας, ένα βήμα που ελπίζουμε ότι θα  επηρεάσει πολύ θετικά και την οικονομία  της χώρας μας“, είπε ο κ. Στασινόπουλος και τόνισε ότι η ΕΛΒΑΛ, εξάγει σε πάνω από 80 χώρες,  σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

    “Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της ΕΛΒΑΛ τροφοδοτεί μερικές από τις πιο απαιτητικές διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και οι εξαγωγές της εκπροσωπούν  το 4% περίπου του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της χώρας.Την τελευταία δεκαετία επένδυσε 500 εκ. ευρώ σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας,  η παραγωγή διπλασιάστηκε και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35%.

    Με τη γραμμή παραγωγής που αναβαθμίζει πολύ σημαντικά την εταιρεία και την κατατάσσει στους επίλεκτους παραγωγούς του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ και λίγες εβδομάδες το νέο 4απλό θερμό έλαστρο  TANDEM έχει ξεκινήσει να παράγει  με εξαιρετική ποιότητα και ενεργειακή απόδοση”.

    Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε επίσης τη σημασία της επένδυσης αυτής για ολόκληρη την ελληνική βιομηχανία,σε μια περίοδο με σημαντικές αβεβαιότητες στο να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την ανάταξη και τη θεμελίωση της οικονομίας σε πιο στέρεες βάσεις.  “Ελπίζουμε ότι η επένδυση της ΕΛΒΑΛ έχει και μια βαθύτερη σημασία για τις δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας. Δείχνει ότι η βιομηχανία στη Ελλάδα είναι ζωντανή και επενδύει στη παραγωγή απαιτητικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Ότι αποτελεί ένα ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

    Είναι μια  έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση  της δυνατότητας της χώρας μας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, έναν απαραίτητο ισχυρό και πολυδιάστατο πυλώνα ανάπτυξης.  Η βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια, ούτε τα συμφέροντά της έρχονται σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας.  Έχει όμως ανάγκη από μια βιομηχανική πολιτική που ξεκάθαρα της δίνει τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί  υγιώς, και να επιδράσει στην οικονομία με ισχυρούς οικονομικούς και ποιοτικούς πολλαπλασιαστές στην απασχόληση, στο εθνικό εισόδημα και στο όραμα των νέων ανθρώπων”.

    Τις εντυπώσεις έκλεψε, εκτός από τα μέτρα προστασίας και την άψογη οργάνωση, και το βίντεο για την Elval (της Premiummedia) που με timelaps έδειξε τον τρόπο που εξελίχθηκε η υλοποίηση της επένδυσης τα τελευταία δύο χρόνια.

    TANDEM: Το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου της ΕΛΒΑΛ

    Μία μεγάλη επένδυση ορόσημο στην ιστορία της Εταιρίας

    • Ύψος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ
    • Κομβικής σημασίας για πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο
    • Στόχος: η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και η είσοδος σε νέες ακόμα πιο απαιτητικές αγορές (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική)
    • Περιλαμβάνει:
      • το τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου και
      • υποστηρικτικά μικρότερα μηχανήματα
    • Το έλαστρο TANDEM της ΕΛΒΑΛ είναι κορυφαίας τεχνολογίας (ότι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως στον μηχανολογικό εξοπλισμό της θερμής έλασης)
    • Εδραιώνεται η ΕΛΒΑΛ ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο
    • Βελτιώνεται η μεταλλουργική διαδικασία για προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
    • Ενισχύεται η παραγωγικότητα και η ενεργειακή αποδοτικότητα του εργοστασίου ενώ μειώνεται το κόστος παραγωγής
    • Μειώνεται η ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα
    • Αυξάνεται η δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου
    • Η ΕΛΒΑΛ καθίσταται το δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη από πλευράς δυνατότητας όγκου παραγωγής
    • Η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΛΒΑΛ αυξάνεται κατά 30% (από τους 300.000 τόνους, σε 400.000 τόνους σε πρώτη φάση)
    • Βασικά χαρακτηριστικά μεγέθη του TANDEM:
      • 33MW συνολική εγκαταστημένη ισχύς
      • 700 τόνοι συνολικό βάρος εξοπλισμού
      • 23km σωληνώσεις
      • 260km καλωδιώσεις
      • 000 κυβικά μπετόν και 5.500 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο που το στεγάζει
    • Εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων (οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά, οικονομικές υπηρεσίες, προμήθειες)
    • Χρονοδιάγραμμα Επένδυσης

    Διάρκεια υλοποίησης έργου 34 μήνες

    • Ιούλιος 2017 – υπογραφή συμφωνίας, για την εγκατάστασή του, με τη Γερμανική εταιρία SMS Group GmbH
    • Δεκέμβριος 2017 – υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης
    • Φεβρουάριος 2018 – έναρξη ισχύος του συμβολαίου αγοράς του TANDEM
    • Απρίλιος, 2018 – Έναρξη οικοδομικών εργασιών (πάσσαλοι αντιστήριξης εκσκαφών)
    • Μάιος, 2019 – Παραλαβή πρώτων μηχανών/εξοπλισμού
    • Ιανουάριος, 2020 – Ολοκλήρωση συναρμολόγησης, και εγκατάστασης, έναρξη δοκιμών και ρυθμίσεων
    • 29 Μαΐου 2020 – η έλαση του πρώτου ρoλλού αλουμινίου στο νέο τετραπλό θερμό έλαστρο TANDEMDEM

     



    ΣΧΟΛΙΑ