• Business

    ElvalHalcor: Από την πορεία των επιτοκίων εξαρτάται η ζήτηση και τα μεγέθη του 2024

    ElvalHalcor: Προγράμματα έμμισθης πρακτικής εξάσκησης

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco


    Άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που καθορίζει τη ζήτηση των προϊόντων της ElvalHalcor στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι οι επιδόσεις της εταιρείας καθώς είναι εξαγωγική κατά 95%.

    Η ευρωπαϊκή αγορά στην πλειοψηφία των προϊόντων που παράγει ήταν πτωτική το 2023, ωστόσο η ανταγωνιστικότητα της ElvalHalcor εξασφάλισε αύξηση των μεριδίων της και καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της.

    Η πορεία της φετινής χρονιάς, θα εξαρτηθεί, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη και τις συνεπακούλουθες αποφάσεις για τα επιτόκια, από τα οποία και εξαρτάται αν θα αντιστραφεί το σημερινό υποτονικό ενδιαφέρον για κατανάλωση και επενδύσεις.

    «Μια ενδεχόμενη πτώση των επιτοκίων, όποτε γίνει, θα δώσει το σήμα για την αντιστροφή του κλίματος στη ζήτηση και τις επενδύσεις στην Ευρώπη», σημειώνουν πηγές της εταιρείας

    Το 2023 η ElvalHalcor επιβράδυνε τις επενδύσεις της και τις περιόρισε στα 100 εκ. ευρώ. Ωστόσο, όπως δηλώνουν κύκλοι  της εταιρείας «το 2023 η Elval-Halcor πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Διατήρησε σε ικανοποιητικά επίπεδα τα προσαρμοσμένα EBITDA (239 εκ. ευρώ από 271 εκ. ευρώ το 2022), μείωσε κατά 142 εκ. τον δανεισμό της και είχε πρόσθετες ταμειακές ροές 160 εκ. ευρώ βελτιώνοντας το κεφάλαιο κίνησής της».

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις της στις πτωτικές ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το μερίδιό της έναντι του ανταγωνισμού. Και για το 2024 στόχοι της εταιρείας παραμένουν να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις επενδύσεις, να συντηρήσει στα επίπεδα του 2023 τα προσαρμοσμένα EBITDA και να συνεχίσει να μειώνει το δανεισμό της.

    Σημαντική συνεισφορά στα μεγέθη του 2023 είχε η μονάδα της εταιρείας στη Βουλγαρίας, η Sofia Med, η οποία παρουσίασε EBITDA 70 εκ. ευρώ 2023 από 30 εκ. ευρώ το 2022.

    Για το 2024 προγραμματίζονται επενδύσεις της τάξης των 15 εκ. ευρώ στη βουλγαρική μονάδα, με στόχο την αύξηση από το 2025 κατά 10.000 τόνους προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

    Η θετική πορεία της ελληνική οικονομίας, δεν επηρεάζει την εταιρεία καθώς μόνο το 5% των πωλήσεών της κατευθύνεται στην Ελλάδα.

    Οι επιδόσεις της ElvalHalcor το 2023

    Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα (κόστος) της Elval-Halcor διαμορφώθηκε το 2023 στα 52,7 εκ. ευρώ για το 2023, αυξημένο κατά 26,8% συγκρινόμενο με τα 41,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Η μεταβολή αυτή οφείλεται στα αυξημένα επιτόκια αναφοράς, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του καθαρού δανεισμού και περιορίστηκε από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που ανέρχονταν στο 58% του συνολικού δανεισμού στο τέλος της περιόδου.

    Η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 142,2 εκ. ευρώ εντός τους έτους ήταν επακόλουθο των ενισχυμένων ελεύθερων ταμειακών ροών της εταιρείας που προήλθαν από την υψηλή κερδοφορία, την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, ως αποτέλεσμα και της πτώσης των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές, και την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων του Κλάδου Αλουμινίου εντός τους έτους.

    Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 32,8 εκ. ευρώ για το 2023, έναντι 161,9 εκ. ευρώ το 2022. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 28,5 εκ. ευρώ για την περίοδο (ή 0,0759 ευρώ ανά μετοχή) από 159,3 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή).

    Αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, ο Όμιλος και η Εταιρεία σύναψαν, εντός του Β’ τριμήνου 2023, σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στο κίνδυνο μεταβολής των τιμών της ενέργειας. Επίσης, η εταιρεία και ο Όμιλος έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αντιστάθμισης για τον περιορισμό του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών του φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Elvalhalcor: Στα 239,3 εκ. ευρώ τα a-EBITDA το 2023 – Πρόταση για μεικτό μέρισμα 0,04 ευρώ/μετοχή

    Noval Property: Ο Μιχαήλ Παναγής νέο μέλος στο ΔΣ

    Ποσειδώνια 2024: Στο επίκεντρο η τεχνητή νοημοσύνη – Το νέο τοπίο στη Ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ