• Business

    Elpedison: Τι τροποποιήθηκε στο FSRU Θεσσαλονίκης – Τα επόμενα βήματα

    Νίκος Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, Πρόεδρος ΕΣΑΗ

    Νίκος Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, Πρόεδρος ΕΣΑΗ


    Η εγκατάσταση σε νέα θέση του πλωτού σταθμού της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, κατά 150 μ. δυτικότερα, εγκρίθηκε χθες από τη ΡΑΑΕΥ.

    Η εταιρεία θα αναπτύξει τον πλωτό σταθμό με δύο πλοία ένα μόνο για αποθήκευση αερίου (FSU) και ένα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που θα έχουν συνολική χωρητικότητα 270-280.000 κ.μ. LNG  από 170.000 κ.μ. LNG  που ήταν η αρχική άδεια.

    Το μη δεσμευτικό market test ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εκφράστηκε ενδιαφέρον από εγχώριες και διεθνείς εταιρείας και το δεσμευτικό market test θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

    Εν τω μεταξύ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση για τη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκτιμάται ότι θα εγκριθεί μέχρι το φθινόπωρο.

    Η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ένα χρόνο από σήμερα και θα ακολουθήσει η μίσθωση των πλοίων και η κατασκευή του έργου που θα διαρκέσει ένα χρόνο.

    Πού θα βρίσκεται

    Ο Υπεράκτιος Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ θα βρίσκεται στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 3,45 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και περίπου 3,12 χιλιόμετρα ανατολικά της πλησιέστερης δυτικής ακτογραμμής.

    Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος περίπου 4.500 μ.

    Για λόγους ασφάλειας και προστασίας, τμήμα του αγωγού (μέχρι και το σημείο προσαιγιάλωσης) θα βρίσκεται εντός ορύγματος όπου και θα επιχωματωθεί.

    Η λεπτομερής όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού και ο ακριβής προσδιορισμός του σημείου προσαιγιάλωσής του θα προσδιοριστούν στο στάδιο του βασικού σχεδιασμού του έργου.

    Η έξοδος του υποθαλάσσιου αγωγού στην ακτή και η σύνδεσή του με τον χερσαίο αγωγό θα πραγματοποιηθεί σε ζώνη αιγιαλού, για την παραχώρηση της οποίας η Εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ στη συνέχεια ο χερσαίος αγωγός και ο συνοδός εξοπλισμός θα εγκατασταθούν εντός ιδιοκτησίας Ελληνικών Πετρελαίων.

    Ο χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στο χώρο εγκατάστασης του νέου μετρητικού / ρυθμιστικού Σταθμού Παραλαβής αερίου που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς και στους μετρητικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καταναλώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison Α.Ε.» στην Θεσσαλονίκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Πράσινα τιμολόγια Φεβρουαρίου- Από την ΕΛΙΝ το φθηνότερο 11,79 λεπτά/Kwh-Οι τιμές των προμηθευτών

    ELPEDISON: Πρόκληση σε μη δεσμευτικό market test για το «Thessaloniki FSRU»

    Τι συνδέει τα ραντεβού του Στάσση στις ΗΠΑ με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία



    ΣΧΟΛΙΑ