• Business

    ΕΛΠΕ (τηλεδιάσκεψη): Η ζήτηση επανέρχεται, η στρατηγική ανάπτυξης στις ΑΠΕ παραμένει

    • NewsRoom
    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    Την εκτίμηση ότι η ζήτηση στα πετρελαιοειδή επανέρχεται καθώς άρονται οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία, ανέφερε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του τριμήνου, ενώ όπως τόνισε στο πρώτο τρίμηνο δύο γεγονότα επηρέασαν τη δραστηριότητα  του ομίλου και ήταν η πανδημία και οι τιμές του αργού πετρελαίου. Ο όμιλος, έκανε καλή χρήση των αποθηκευτικών του δυνατοτήτων ενώ η εμπειρία της διοίκησης στην αντιμετώπιση κρίσεων και αξιοποίησης της δομής της αγοράς  θα φέρει αποτελέσματα που θα φανούν στο σύνολο της χρονιάς.

    O όμιλος των ΕΛΠΕ, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων την τελευταία δεκαετία ώστε να λαμβάνει τις καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις. Η διοίκηση σημείωσε δεν βλέπει γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς, από το σοκ της διπλής κρίσης του COVID – 19 και αλλά και της μείωσης των τιμών στη διεθνή αγορά και εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα είναι μια αργή διαδικασία, που μπορεί να κρατήσει τους επόμενους 6 με 12 μήνες.

    Ήδη, όπως σημειώθηκε, υπάρχει αλλαγή στην πορεία της ζήτησης από την προηγούμενη εβδομάδα κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Ο Απρίλιος, τονίστηκε, σημείωσε πτώση κατά 50% και σημειώθηκε σημαντική αύξηση τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου. Ωστόσο η διαφορά του δεύτερου τριμήνου με το αντίστοιχο περσινό θα είναι μεγάλη καθώς το περσινό διάστημα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η τουριστική κίνηση. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν καλύπτοντας τη μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, κάτι που συνεχίζεται και στο δεύτερο  τρίμηνο.

    Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος  της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν ανοδικό, αφού η επίδραση της επιδημίας ήταν αισθητή μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες του Μαρτίου περιορίζοντας την έντονα ανοδική πορεία.Όσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας, δεν αλλάζει τίποτα, εκτός από ότι έχουν προκληθεί κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των project όπως στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη, όσο και των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΠΑ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση των φωτοβολταϊκών αναμένεται στα τέλη του χρόνου, ενώ όλα τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου επανεξετάζονται ώστε να γίνουν προσαρμογές στα νέα δεδομένα αν χρειάζεται.

    Για τις ΑΠΕ τονίστηκε ότι παραμένει στόχος των ΕΛΠΕ να αναπτυχθούν στον κλάδο ώστε να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους, επιτυγχάνοντας καλές αποδόσεις και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους  αποτύπωμα.

    Θετικό ήταν το τρίμηνο για την Elpedison, που ωφελήθηκε από τις μειωμένες τιμές αερίου ενώ επισημάνθηκε ότι οι πελάτες έδειξαν θετική συμπεριφορά στις πληρωμές παρά την κρίσης. Επίσης ενδεχομένως η ημερομηνία έναρξης του target model, που κανονικά είναι τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα έχει καθυστερήσεις. Η αγορά ενέργειας, τονίστηκε, ότι επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από την πανδημία από ότι η πετρελαϊκή αγορά.

    Η μείωση της ζήτησης

    Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων υποχώρησε κατά 4%, στους 1,7 εκατ. ΜΤ, με την κατανάλωση για καύσιμα κίνησης να καταγράφει αντίστοιχη μείωση, λόγω επίπτωσης κορωνοϊού στην κατανάλωση τον Μάρτιο. Το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την ενίσχυση της ζήτησης τον Μάρτιο λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις, κινήθηκε επίσης πτωτικά, συνολικά για το τρίμηνο κατά 6%, λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Μείωση ζήτησης, κατά 18%, κατέγραψε η αδασμολόγητη αγορά στους 681 χιλ. τόνους. Η πτωτική τάση του Α’ Τριμήνου αναμένεται να ενταθεί στο Β’ Τρίμηνο.

    Υποχώρηση τιμών αργού και μεταβλητότητα περιθωρίων διύλισης

    Οι διεθνείς τιμές αργού κινήθηκαν πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ τριμήνου, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση τον Μάρτιο, καθώς κλιμακώθηκε η επίπτωση από την κρίση λόγω κορωνοϊού και την αδυναμία του ΟΠΕΚ+ να καταλήξει έγκαιρα σε συμφωνία παράτασης μείωσης παραγωγής αργού, με τις τιμές του Brent να διαμορφώνονται στα $50/bbl κατά μέσο όρο για το τρίμηνο, ενώ τον Μάρτιο ανήλθαν στα $32/bbl, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Α’ Τρίμηνο 2016.

    Το δολάριο ενισχύθηκε επιπλέον σε σχέση με το ευρώ, αντανακλώντας τις διεθνείς μακροοικονομικές εξελίξεις, με την ισοτιμία έναντι του ευρώ στο 1,10 κατά μέσο όρο για το τρίμηνο.

    Τα περιθώρια των λευκών προϊόντων υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω αναιμικής ζήτησης, ενώ σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν τα περιθώρια του μαζούτ υψηλού θείου από τα ιστορικά χαμηλά του Δ’ Τριμήνου 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ