• Business

    Tesla: Ρίχνει 10 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του Model 2, νέα προϊόντα ΑΙ και άλλες επενδύσεις μέσα το 2024

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να ξοδέψει η Tesla το 2024, ενώ αυτές πρόκειται να κυμανθούν από 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για καθένα από τα δύο επόμενα οικονομικά έτη, καθώς η εταιρεία του Elon Musk στέφεται προς την ανάπτυξη νέων μοντέλων.

    Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων αποκάλυψε τα ποσά που πρόκειται να δαπανήσει στην ετήσια έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  (SEC), η οποία  δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

    Η Tesla δηλώνει πως θα προχωρήσει στην κατασκευή νέων προϊόντων και σε επεκτάσεις των εγκαταστάσεων της σε τρεις ηπείρους και πιλοτικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για κυψέλες μπαταριών.

    Επεκτείνει επίσης το δίκτυο υπερφορτιστών της εταιρείας και επενδύει στην αυτονομία και σε άλλα προγράμματα εκπαίδευσης και προϊόντα με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης.

    Η εταιρεία αναμένει να καλύψει τις κεφαλαιουχικές της ανάγκες από ταμειακές ροές από δραστηριότητες, οι οποίες υποστηρίζονται από την αύξηση των πωλήσεων.

    «Συνολικά, αναμένουμε ότι η ικανότητά μας να αυτοχρηματοδοτούμε θα συνεχιστεί, όσο μακροοικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν τις τρέχουσες τάσεις στις πωλήσεις μας.

    Η Tesla προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να αναπτυχθεί πιο αργά φέτος καθώς επικεντρώνεται σε οχήματα της επόμενης γενιάς της. Η εταιρεία ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο και μεικτά περιθώρια κέρδους που μειώθηκαν στο 17,6% από 23,8% την προηγούμενη περίοδο.

    Στην επιστολή προς τους μετόχους, η Tesla επανέλαβε ότι αναμένει ότι η γραμμή παραγωγής του Cybertruck θα είναι «μακρύτερη από άλλα μοντέλα, δεδομένης της κατασκευαστικής πολυπλοκότητας».

    Το όχημα επόμενης γενιάς, για το οποίο λίγα είναι γνωστά, ονομάστηκε Model 2. Οι επενδυτές αναμένουν πως το όχημα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025.

    Η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση 26% από την αρχή του έτους  μέχρι σήμερα, ενώ τη Δευτέρα σημειώνει κέρδη άνω του 3%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Κράτησε η Πειραιώς, η Trade Estates «έριξε» τον Φουρλή, στα 887 εκατ. η αξία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

    Blackstone: Στο δυναμικό της o πρώην CEO της Morgan Stanley Τόμας Νάιντς

    Protergia: Σημαντική διάκριση για τα 85 καταστήματα στα «Franchise Awards»



    ΣΧΟΛΙΑ