• Business

    Ελληνικό: Ποιοι εφοπλιστές θα χρηματοδοτήσουν το νέο Κολλέγιο Αθηνών στα Νότια Προάστια

    Οι εφοπλιστές Θανάσης Μαρτίνος και Γιώργος Προκοπίου

    Οι εφοπλιστές Θανάσης Μαρτίνος και Γιώργος Προκοπίου


    Τον χάρτη σημαντικών αγορών, όπως αυτόν της υγείας και της παιδείας, αλλάζουν επενδύσεις που έρχονται στο Ελληνικό, με τη Lamda Development να βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές.

    Θετικά φαίνεται να προχωρά το σχέδιο του Κολλεγίου Αθηνών για απόκτηση παραρτήματος στο Ελληνικό, με το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης της επένδυσης να διευθετείται χάρη στις δωρεές «φίλων» του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

    Οι συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ Κολλεγίου και Γιώργου Προκοπίου, του επικεφαλής της Dynacom, ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Ο κ. Προκοπίου θα χρηματοδοτήσει την αγορά του οικοπέδου.

    Στο τραπέζι έχει πέσει και η χρηματοδότηση της ανέγερσης των εγκαταστάσεων από τον Θανάση Μαρτίνο, η κύρια δραστηριότητα του οποίου σχετίζεται με τον ναυτιλιακό κλάδο, μέσω της EastMed.

    Να σημειωθεί ότι τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου είναι απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών.

    Και οι δύο επιχειρηματίες είναι σημαντικοί επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων.

    Θυμίζουμε πως η λήψη απόφασης για την υλοποίηση μίας επένδυσης του Κολλεγίου Αθηνών, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό εμποδίζεται από τη νομική μορφή του Κολλεγίου, το οποίο αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο.

    Η πρώτη επένδυση σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που ανακοινώθηκε ήταν η ίδρυση εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Costeas Geitonas. Η απόβαση των εκπαιδευτηρίων στο Ελληνικό, έγινε μετά από διαγωνισμό που διενήργησε η παραχωρησιούχος.

    Βάσει MoU, το οικόπεδο θα εκμισθωθεί μέσω μακροχρόνιας σύμβασης στην Prodea και η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει τις σχολικές εγκαταστάσεις τις οποίες θα εκμισθώσει στην Costeas-Geitonas School.

    Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να αναπτυχθούν σε δύο περιοχές της υπό ανάπλαση έκτασης του πρώην αεροδρομίου, κοντά στα σύνορα με τον Άλιμο, βόρεια των αθλητικών εγκαταστάσεων και νότια του κτιρίου ΑμεΑ και ανατολικά, βόρεια του τουριστικού συγκροτήματος με το καζίνο, κοντά στο ιδιωτικό νοσοκομείο που θα ανεγερθεί.

    Είναι γεγονός πως τα πιο γνωστά ελληνικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εδρεύουν στα βόρεια προάστια, όπως η Σχολή Μωραΐτη και το Αρσάκειο στο Ψυχικό, η Costeas Geitonas στην Παλλήνη, η Γερμανική Σχολή και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα στο Μαρούσι, ενώ το Κολλέγιο Αθηνών διαθέτει εγκαταστάσεις σε Ψυχικό και Κάντζα.

    Σε στάδιο αξιολόγησης βρίσκεται η Lamda και για την επιλογή του ιατρικού ομίλου που θα ανεγείρει ιδιωτικό θεραπευτήριο στο Ελληνικό, με το Ιατρικό Αθηνών και το Ιασώ να έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές.

    Στα τέλη του Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται τα νεότερα για τους κατασκευαστές που θα βάλουν θεμέλια στις εμπορικές αναπτύξεις του Ελληνικού και στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου που θα λειτουργεί στη χώρα παρατάθηκε για ακόμη μία φορά, με συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. και 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 330 έως 400 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάπτυξή του θα γίνει στο μοντέλο Riviera Tower, δηλαδή με σύμβαση Early Contractor Involvement, που θα αναλάβει τη μελέτη της κατασκευής.

    Την ίδια περίοδο θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε έως το τέλος του 2024 οι εγκαταστάσεις – στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα στάδια του στίβου και γήπεδα ποδοσφαίρου – να είναι λειτουργικές.

    Οι προσφορές των ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρα, Άβαξ και Μυτιληναίου – Intrakat βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη Lamda.

    Τότε θα έρθουν τα νεότερα και για το Μητροπολιτικό Πάρκο, έργο με προϋπολογισμό 250 εκατομμύρια ευρώ. Το πάρκο θα εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα (έκταση 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Εθνικού Κήπου) και θα καλύπτει το 1/3 της συνολικής ανάπλασης.

    Θα ξεκινά από τις παρυφές το Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα, συνδέοντας τους γύρω δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές του Ελληνικού. Θα διαθέτει δίκτυο πεζοδρόμων 50 χιλιομέτρων και ποδηλατοδρόμων 30 χιλιομέτρων.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ