• Business

    Ελληνικό: Μια πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, ένα πρωτοποριακό έργο απορρύπανσης


    Ένα από τα μεγαλύτερα, πιο φιλόδοξα και πρωτοποριακά έργα απορρύπανσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, μοναδικό για την Ελλάδα, ξεκίνησε η Lamda Development στην περιοχή του Ελληνικού.

    Στόχος του καινοτόμου εγχειρήματος είναι να εξαλειφθεί κάθε πιθανή εστία ρύπανσης από την επιφάνεια, το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, στην περιοχή που θα πραγματοποιηθεί το  μεγάλο έργο του Ellinikon project.

    H απορρύπανση όλου του χώρου όπου υλοποιείται η επένδυση του Ελληνικού, είναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας της Lamda Development,  για μια «πράσινη», βιώσιμη ανάπτυξη, που αποτελεί τον πυρήνα της εμβληματικής ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου και υπηρετεί πλήρως τις αρχές της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Οι καινοτομίες του έργου

    Η διαδικασία εξυγίανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων σε αναπλάσεις παλαιών αεροδρομίων αποτελεί διεθνή πρακτική. Όμως το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Lamda Development στον χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα, θεωρείται μοναδικό εξαιτίας της έκτασης του αλλά και των μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον που χρησιμοποιούνται.

    Το χαρακτηριστικό του καινοτόμου αυτού έργου είναι ότι επιλέγεται να μην απομακρυνθεί καμία ποσότητα εδάφους. Το ρυπασμένο έδαφος θα εξυγιανθεί είτε στο κύτταρο βιοεξυγίανσης που κατασκευάζεται εντός του Ελληνικού, είτε με τη μέθοδο του βιοαερισμού και της in-situ επεξεργασίας.

    Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι κάθε πιθανή εστία ρύπανσης θα απομακρυνθεί, θα επεξεργαστεί με καινοτόμες μεθόδους και θα χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο ή πρώτη ύλη σε βιομηχανίες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου.

    Το συνολικό κόστος των εργασιών θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Lamda. Ανάδοχος του έργου, που έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο είναι η κοινοπραξία των διεθνώς αναγνωρισμένων εταιρειών Antipollution και Intergeo.



    ΣΧΟΛΙΑ