• Business

    Ελληνικές Μετοχές: Ποια κερδοσκοπικά funds αυξάνουν τις θέσεις τους


    Ισχυρό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές εμφανίζουν αρκετά κερδοσκοπικά funds τους τελευταίους μήνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το GREK, το ελληνικό ETF (Exchange-Traded Fund) που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ και το οποίο αποτελεί πρακτικά έναν δείκτη της ελληνικής οικονομίας, αφού η πορεία του “καθρεφτίζει” τις εξελίξεις στη χώρα μας.

    Έτσι, το γεγονός ότι από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι σήμερα το GREK έχει εκτοξευθεί κατά 24% δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά έχει να κάνει με τη βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της (δοκιμαστικής έστω) επιστροφής της χώρας μας στις αγορές και της αισιοδοξίας για γρήγορο και ανώδυνο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Οι θετικές αυτές εξελίξεις έβαλαν ξανά την Ελλάδα στον “χάρτη” των μεγάλων ξένων funds, τα οποία από το τρίτο τρίμηνο του 2017 έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και πάλι στα ελληνικά assets, θέλοντας να επωφεληθούν από τις εντυπωσιακές, για ETF που αφορά χώρες, αποδόσεις.

    Είναι ενδεικτικό ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2017 η Bienville Capital Management LLC και η 3EDGE Asset Management LP αύξησαν τις θέσεις τους στο GREK κατά 25,6% και 92,3% αντίστοιχα, ενώ η Rational Advisors LLC και η SG Americas Securities κατά 50% και 118,7% αντίστοιχα. Τα μερίδιό τους αύξησαν επίσης οι JPMorgan Chase & Co και Private Advisory Group LLC, ενώ η Goldman Sachs και η Wells Fargo & Company είχαν αυξήσει τις θέσεις τους στο GREK ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις 15 μέρες, από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου του 2017, το short interest για το ελληνικό ETF ενισχύθηκε κατά 63,4%, ξεπερνώντας τα 2,25 εκατομμύρια μετοχές, και είναι πια φανερό ότι τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds βλέπουν με πολύ πιο θετικό μάτι τις short τοποθετήσεις σε ελληνικά assets.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα μυστικά του πολυνομοσχεδίου: 3+1 ευκαιρίες για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο πόλεμος των «Ρόουζ» οδηγεί σε πώληση την Άνεμος και σε συρρίκνωση τον όμιλο των 3,7 δισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: Γιατί το ράλι των ελληνικών ομολόγων δεν είναι -τελικά- και τόσο εντυπωσιακό



    ΣΧΟΛΙΑ