• Business

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο πόλεμος των “Ρόουζ” οδηγεί σε πώληση την Άνεμος και σε συρρίκνωση τον όμιλο των 3,7 δισ.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας


    Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τον επιχειρηματικό όμιλο «Ελλάκτωρ», ο οποίος στο «τέλος της ημέρας» δεν θα  είναι ο σημερινός «γίγαντας» με τα 3,7 δισ. ευρώ ενεργητικό και τις 123 θυγατρικές που εξαπλώνονται σε μια ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων. Ούτε  και θα έχει τους ίδιους βασικούς μετόχους, οι οποίοι την τελευταία τριετία έχουν συνεχείς, έντονες τριβές και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που παραπέμπουν ευθέως σε έναν ιδιότυπο «Πόλεμο των Ρόουζ»… Όπως κατά κανόνα συμβαίνει, το «χρώμα του χρήματος» είναι εκείνο που θα καθορίσει  το νέο μετοχικό status στον πολυσυζητημένο όμιλο. Τουλάχιστον όπως πιστεύουν οι άνθρωποι της αγοράς, ο Λεωνίδας Μπόμπολας και ο επί χρόνια συνοδοιπόρος της επιχειρηματικής οικογένειας, Δημήτρης Κούτρας,  στα χαρτοφυλάκια των οποίων είναι το 15,07% και 5,58% των μετοχών αντίστοιχα, θα παραμείνουν στην «Ελλάκτωρ».

    Αντίθετα, οι αδελφοί Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, που τώρα κατέχουν το 11,84% συνολικά, φαίνεται να επιζητούν την έξοδο, με περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν… Κι όλα αυτά σε έναν όμιλο που αναμένεται να έχει ολοένα και μικρότερη επιχειρηματική εμβέλεια.

    Η εν λόγω  «νέα τάξη πραγμάτων» και οι  συνακόλουθοι συσχετισμοί δυνάμεων δεν μπορεί να θεωρηθούν ως θέσφατο, καθώς η ίδια η δυναμική των εξελίξεων μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Διότι πολλά θα κριθούν από τον τρόπο που θα γίνει η επιζητούμενη αλλαγή σκυτάλης στους κόλπους των βασικών μετόχων. Αν δηλαδή η μία πλευρά αγοράσει το ποσοστό της άλλης ή αν αυτό θα γίνει  με τη μεσολάβηση τρίτου. Πιθανότατα  fund, ή ενδεχομένως και ξένου κατασκευαστικού ομίλου, που θα  θελήσει να πάρει στρατηγική θέση.

    Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο «Ελλάκτωρας» έχει πρωτίστως ανάγκη κεφαλαιακής «σύμπραξης», κάτι που σημαίνει ότι ο νέος «παίκτης» πέραν της εξαγοράς μετοχικού πακέτου, θα κληθεί να εισφέρει και «φρέσκο» χρήμα στον όμιλο. Με αυτό το δεδομένο, η «μάχη» της διαδοχής αναμένεται να κριθεί  από το ποια  από τις δύο πλευρές (Μπόμπολας, Κούτρας, αδελφοί Καλλιτσάντση) θα βρει πρώτη τον κεφαλαιακό συμπαραστάτη…

    Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Σάκης Καλλιτσάντσης είναι εκείνος που χειρίζεται επί σειράν ετών τις σχέσεις του ομίλου με τα ξένα  funds. Κάνοντας πολλούς να υποστηρίζουν πως μπορεί να έχει το προβάδισμα στην αναζήτηση του «μνηστήρα» που θα θελήσει να πάρει το ποσοστό του ιδίου και του αδελφού του. Βεβαιότατα και η πλευρά Μπόμπολα διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα, στην προσπάθεια να βρεί έναν νέο εταίρο.

    Σε κάθε περίπτωση το… «πουλόβερ» των  επιχειρηματικών συμμετοχών του ομίλου «Ελλάκτωρ» θα αρχίσει να «ξηλώνεται» με την επικείμενη πώληση της θυγατρικής (κατά 64,5%) εταιρίας «Άνεμος». Οι προχωρημένες συζητήσεις που υπάρχουν  με ξένο «παίκτη» μένουν μακριά από το φώς της δημοσιότητας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο  για λογής-λογής σενάρια. Από αμερικανικό fund μέχρι ενδιαφερομένους από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία…

    Αφεντικό ο Σάκης Καλλιτσάντσης

    Με χρηματιστηριακούς όρους, το 64,5% της «Άνεμος» αποτιμάται στα επίπεδα  των 90,3 εκατ. ευρώ. Είναι όμως ακόμη άγνωστο αν πουληθεί  όλο αυτό το «πακέτο» σε έναν ενδιαφερόμενο ή αν ο Σάκης Καλλιτσάντσης, που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, πάρει κι αυτός κάποιο μικρό μερίδιο. Το οποίο θα προστεθεί στο 7,1% που ήδη κατέχει. Είναι σφόδρα πιθανό ότι και μετά από την πώληση  του πλειοψηφικού ποσοστού, εκείνος θα «τρέχει» την εταιρία.

    Στο τελευταίο 12μηνο, η μετοχή της «Άνεμος» έχει ενισχυθεί κατά 75% και πλέον η αγοραία αξία της διαμορφώνεται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ. Η  εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία βαρύνεται με 187,2 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια.

    Μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς η Alpha Bank συνέδραμε με ομολογιακό δάνειο 69 εκατ. ευρώ, ενώ από τη δική της πλευρά η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε μακροπρόθεσμα επενδυτικά δάνεια 100,97 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Μέχρι τα τέλη του περσινού Ιουνίου, τα αυτά τα δανειακά κεφάλαια δεν είχαν εκταμιευτεί. Μάλιστα η αγορά πίστευε ότι πρώτα θα εμπλουτιζόταν το χαρτοφυλάκιο της «Άνεμος» με νέα αιολικά και έπειτα θα αναζητούσε αγοραστή, με στόχο το υψηλότερο τίμημα. Άλλωστε υπήρχε και δεδηλωμένο ενδιαφέρον από Αραβικό ενεργειακό όμιλο, που περιέργως τώρα, φαίνεται να βρίσκεται εκτός κάδρου των εξελίξεων, αν οι πληροφορίες είναι σωστές, που φαίνεται ότι είναι.

    Ορισμένοι ερμηνεύουν τη σπουδή για την πώληση του 64,5% της «Άνεμος» στις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας του ομίλου «Ελλάκτωρ» για έργα στο εξωτερικό (Κατάρ), ενώ άλλοι την εντάσσουν στο πλαίσιο των ανακατατάξεων, ανάμεσα στους βασικούς μετόχους.

    Το νέο τοπίο στον Ελλακτωρα 

    Εκτιμάται ότι πέραν της «Άνεμος» θα βγουν βαθμιαία και άλλα πωλητήρια σε συμμετοχές του ομίλου, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της εκχώρησης «ασημικών» θα περιχαρακωθεί κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό τομέα και σε αυτό των παραχωρήσεων, έχοντας ως «πετράδι του στέμματος» τη συμμετοχή στην Αττική Οδό. Για αυτά, υπάρχει το  εκφρασμένο  ενδιαφέρον  από την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, ενώ οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον ενεργειακό βραχίονα.

    Προφανώς, τα πωλητήρια που θα ακολουθήσουν θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο στον «Ελλάκτωρα». Όμιλο που τώρα βαρύνεται με 1,4 δισ. τραπεζικά, έχει 606,7 εκατ. ρευστά διαθέσιμα, αλλά  παρά τις πολύπλευρες δραστηριότητες αδυνατεί να απεμπλακεί από τις ζημιές. Η χρηματιστηριακή  αξία του είναι στα επίπεδα των 344 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 51% στο τελευταίο 12μηνο. Πληροφορίες της αγοράς λένε ότι το fund Amber έχει αυξήσει τη θέση του, πέραν του 5,2% που κατείχε.

    Ούτως ή άλλως, το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα μεταφράζεται σε 51,8 εκατ. ευρώ, του Δημήτρη Κούτρα σε 19,2 εκατ. και των αδελφών Καλλιτσάντση σε 40,7 εκατ. ευρώ.

    Γιώργος Μπόμπολας, 87 ετών. Εκδότης και επιχειρηματίας.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα είναι όλοι τους στον «Ελλάκτωρα». Τον  επιχειρηματικό όμιλο που δημιουργήθηκε το 1999 από τη συνένωση δυνάμεων της «Άκτωρ» με την «Ελληνική Τεχνοδομική».  Ο αποκαλούμενος και «ιδεολόγος των εργοταξίων» Δημήτρης Κούτρας ήταν ο έμπιστος  άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» του Γιώργου Μπόμπολα, αλλά και αυτός που οδήγησε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο «πατριάρχης» των κατασκευών με τον Σάκη και τον Δημήτρη Καλλιτσάντση. Τότε, υπήρχαν αρκετοί στην αγορά που είχαν θεωρήσει το deal ως «γάμο από συμφέρον και μόνο», καθώς ήταν γνωστό ότι οι δύο εταίροι είχαν διαφορετικές, επιχειρηματικές αντιλήψεις. Στις καλές μέρες για τις κατασκευές και τα δημόσια έργα οι διαφωνίες είχαν παραμεριστεί. Η είσοδος της χώρας στο τούνελ της ύφεσης και, κυρίως, η αποχώρηση του ιστορικού ηγέτη Γιώργου Μπόμπολα από την ενεργό επιχειρηματική δράση, άρχισαν να «πυροδοτούν» τις φυγόκεντρες δυνάμεις ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του ομίλου.

    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ