• Business

    Ελλάκτωρ: Θετικό το Α’ Τρίμηνο από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες – Παραμένουν αιμοδοτες κατασκευή και παραχωρήσεις

    Χένρι Χόλτερμαν

    Χένρι Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ)


    Οι κατασκευές και οι παραχωρήσεις παραμένουν ο σταθερός αιμοδότης του Ομίλου της Ελλάκτωρ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά του αποτελέσματα για το Α’ Τρίμηνο του 2023 καταγράφοντας σημαντική άνοδο στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του.

    Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το τρίμηνο που μας πέρασε ανήλθε στα 205 εκατ. Ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε στα 44,7 εκατ. Ευρώ για την ίδια περίοδο καταγράφοντας αύξηση κατά 42% σε ετήσια βάση καθώς τα EBITDA του Α΄ Τριμήνου του 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 31,4 εκατ.ευρώ. Επιπλέον, αυξητική είναι και η τάση στο περιθώριο της λειτουργικής κερδοφορίας καθώς αυτό εκτιμήθηκε για το Α΄Τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς στο 49% από το 35% για την ίδια περίοδο το 2022.

    Ανοδικά κινήθηκε, επίσης, και το μεικτό κέρδος καθώς από τα 44,2 εκατ. Ευρώ εκτοξεύθηκε στα 50,6 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση με την αύξηση να υπολογίζεται στο 14%, ενώ παρόμοια οριακή αύξηση καταγράφεται και στις πωλήσεις που ανήλθαν στα 91 εκατ. Ευρώ από τα 89,5 εκατ. Ευρώ.

    Κατασκευή και Παραχωρήσεις

    Όσον αφορά τις κατασκευές, οι οποίες αποτελούν ιστορικό τομέα του Ομίλου, η θυγατρική ΑΚΤΩΡ πέτυχε να έχει ανεκτέλεστο ρεκόρ για τα μέχρι στιγμής δεδομένα καθώς αυτό ανήλθε στα 2,7 δισ. Ευρώ.

    Το παραπάνω ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα καθώς η ΑΚΤΩΡ και η  ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα έχει υπογράψει τρία σημαντικά οδικά έργα μαζί με άλλους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Αναλυτικότερα στο τρίμηνο που μας πέρασε η ΑΚΤΩΡ μαζί με την Intrakat υπέγραψε το ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Μεθώνη αξίας 310 εκατ. Ευρώ, το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ αξίας 360 εκατ. Ευρώ (ΑΚΤΩΡ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat) και το Άγιος Νικόλαος-Νεάπολη προϋπολογισμού 187 εκατ. Ευρώ για το οποίο η ΑΚΤΩΡ δοκίμασε τις ίδιες δυνάμεις της και επικράτησε

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκευή εισέφερε στον Όμιλο κέρδη της τάξης των 114,3 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας αύξηση 15,6% εάν λάβουμε ως σημείο αναφοράς τους αντίστοιχους δείκτες για την ίδια περίοδο το 2022. Σε αυτό το αποτέλεσμα συνεισέφεραν τα νέα έργα που ανέλαβε η κατασκευαστική στην Ελλάδα, αλλά και το εν εξελίξει έργο Centura στη Ρουμανία.

    Ένας ακόμα κλάδος που έχει στηρίξει με τις οικονομικές του αποδόσεις τον Όμιλο Ελλάκτωρ είναι οι παραχωρήσεις, δηλαδή η θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργική κερδοφόρια των παραχωρήσεων για το Α΄ Τρίμηνο του 2023 ανήλθε στα 41 εκατ. Ευρώ έναντι των 24,3 εκατ. Ευρώ της ίδιας περιόδου για το 2022 με την αύξηση να ξεπερνά το 68,5%, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στα 64%, ενώ το 2022 κινήθηκε στο 43%.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλειες για τον χρυσό: Έκλεισε στα 1.969,60 δολάρια ανά ουγγιά

    Fitch: Διατηρεί τις ΗΠΑ σε «καθεστώς παρακολούθησης»

    Wall Street: Εκτόξευση 2% για Dow Jones – Έκτη εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq (upd)

    ──────────────────

     



    ΣΧΟΛΙΑ