• Business

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πώς διαμορφώνεται το νέο μετοχικό status και η "σφοδρή" μάχη της επικράτησης

    Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αναστάσης Καλλιτσάντσης, Δημήτρης Κούτρας, Λεωνίδας Μπόμπολας.


    Παίρνει κεφάλι  η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση στη σκληρή μετοχική κόντρα για την κυριαρχία στην Ελλάκτωρ. Δείχνοντας το χρώμα του χρήματος και συνάμα έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους για την επόμενη ημέρα στον επιχειρηματικό όμιλο ο Δημήτρης και ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έχουν διαθέσει ήδη 33,2 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν την προσωπική τους μετοχική παρουσία. Πριν από μια εβδομάδα διέθεσαν 13,2 εκατ. ευρώ για να πάρουν από την αγορά μετοχές που αντιστοιχούν στο 3,759% του συνόλου. Ακολούθησε η εξαγορά του μετοχικού πακέτου του 5,2% που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του Fund Amber Capital, έναντι 20 εκατ. ευρώ.  Με τον τρόπο αυτό η συμμετοχή των δύο αδελφών διαμορφώνεται πλέον στο 20,789%.

    Είναι η πρώτη φορά στα 19 χρόνια ζωής του Ελλάκτωρα, που προέκυψε από τον πολύκροτο γάμο των κατασκευαστικών εταιρειών ΆΚΤΩΡ και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ, που οι αδελφοί Καλλιτσάντση αποκτούν την μετοχική πρωτοκαθεδρία.

    Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την έκβαση της τελικής μάχης. Η οποία θα γίνει σε περίπου έναν μήνα.

    Στην αντίπερα όχθη, το επίσημο ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα είναι στο 15,018% ενώ αυτό του συνοδοιπόρου και συμπαραστάτη του Δημήτρη Κούτρα ανέρχεται στο 5,577%. Συνολικά, δηλαδή, ο μετοχικός αυτός πυλώνας κατέχει το 20,595% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όλα αυτά με βάση τα επίσημα νούμερα και τις προσωπικές συμμετοχές, διότι και οι δύο πλευρές εμφανίζουν κατάτι αυξημένα ποσοστά αν αυτά ειδωθούν σε οικογενειακή βάση.

    Κατ΄αυτόν τον τρόπο η οικογένειες των Μπόμπολα και Κούτρα εμφανίζονται να έχουν το 22,4% στον εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο, ενώ από την άλλη πλευρά το οικογενειακό μερίδιο των αδελφών Καλλιτσάντση ανέρχεται στο 22,7%.

    Και νέες αγορές μετοχών ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Όπως όλα δείχνουν τα ξένα χαρτοφυλάκια αποτελούν τον πιο κρίσιμο, ίσως, παράγοντα ως προς το πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα. Εκτιμάται πως εν συνόλω οι ξένοι μέτοχοι της εισηγμένης κατέχουν το 25%.

    Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που διαβλέπουν ότι η πλευρά Καλλιτσάντση είναι σφόδρα πιθανό να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και σε νέες αγορές μετοχών. Από την άλλη πλευρά το στρατόπεδο Μπόμπολα-Κούτρα κρατά επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του.

    Σε σημαντικό βαθμό η αναβολή της (σημερινής) Γενικής Συνέλευσης οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε χρόνος να συγκεντρωθούν εξουσιοδοτήσεις, κατά κύριο λόγο από παθητικά funds που με τον τρόπο αυτό θα εκδήλωναν την προτίμησή τους προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Από την πλευρά Καλλιτσάντση αφήνεται να εννοηθεί ότι ακόμα και σήμερα να γινόταν η Γενική Συνέλευση εκείνοι θα έφταναν στην τελική επικράτηση.

    Αντίστοιχα όμως μηνύματα εκπέμπονται και από τους Μπόμπολα – Κούτρα.

    Κρίσιμο στοιχείο στην όλη μάχη είναι και η στάση των τραπεζών που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία κατέχουν εν συνόλω περί το 9% του Ελλάκτωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή των τραπεζών προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές τονίζεται πέρα όλων των άλλων ότι θα τηρηθεί ουδετερότητα σε ότι αφορά τη στάση τους στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Αν όντως συμβεί αυτό σε όλο του το εύρος, τότε ένα σημαντικό κομμάτι των δυνητικών ψήφων θα μπει «στην κατάψυξη». Αν σε αυτό το 9% προστεθεί και το 2,6% που αφορά ίδιες μετοχές τότε το συνολικό ποσοστό των δυνητικών ψηφοφόρων είναι της τάξεως του 88,4%.

    Εκτιμάται ότι στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου θα δώσουν το παρόν μέτοχοι που θα εκπροσωπούν το 70%-75% τουλάχιστον. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περσινή ΓΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρέστησαν 160 μέτοχοι οι οποίοι και ήλεγχαν το 62,86%. Το 2016 παρέστησαν 152 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 60,98% ενώ το 2015 οι 172 μέτοχοι που ήταν παρόντες εξέφραζαν το 62,49%.  Είναι λογικό και αναμενόμενο ότι στην παρούσα φάση θα υπάρξει μια ευρύτερη συνέγερση των μετόχων.

    Στο όλο μετοχικό παζλ συγκαταλέγονται βεβαίως και οι 24.000 ιδιώτες Έλληνες επενδυτές στα χαρτοφυλάκια των οποίων υπάρχουν μετοχές που αντιστοιχούν συνολικά στο 18,3% του Ελλάκτωρα. Και η παράμετρος των Ελλήνων ιδιωτών είναι κρίσιμος παράγοντας για τη μάχη της τελικής επικράτησης αν και κατά κανόνα η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών απέχει από τις Γενικές Συνελεύσεις.

    Όλος ο διάλογος των μονομάχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λίγο πριν αποφασίσουν την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης 

    Όπως έγραψε από το απόγευμα της Πέμπτης  το mononews.gr ευδιάθετος και χαμογελαστός μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Λεωνίδας Μπόμπολας στο χθεσινό  Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου, όπου παρόντες ήταν όλοι οι μεγαλομέτοχοι. Στο Διοικητικό Συμβούλιο επρόκειτο να αποφασιστεί η αναβολή ή όχι της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας της 29ης Ιουνίου 2018. Ο 55χρονος μεγαλομέτοχος του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, Λεωνίδας Μπόμπολας, γύρισε προς την πλευρά του έτερου μεγαλομετόχου του κατασκευαστικού ομίλου, Αναστάσιου Καλλιτσάντση, και του είπε: 

    Λ.Μπόμπολας: Τι σκέφτεσαι να κάνουμε, Αναστάση, για αυτά που μας ζητάνε πολλοί ξένοι μέτοχοι; Να αναβάλουμε για λίγες ημέρες τη Γενική Συνέλευση;

    Α.Καλλιτσάντσης: Εσύ τι λες, Λεωνίδα;, ήταν η αντίδραση του μεγαλομετόχου.

    Λ.Μπόμπολας: Θα ήταν καλό νομίζω να τους ακούσουμε. Να βγάλουμε μια ανακοίνωση και να τους τα λέμε και οι δύο.

    Α.Καλλιτσάντσης: Εντάξει, Λεωνίδα.

    Αυτός ήταν σε αδρές γραμμές ο διάλογος που έγινε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ανάμεσα στους δύο ισχυρούς, αλλά σφοδρά αντιμαχόμενους, μετοχικούς πόλους για την επόμενη ημέρα στον Ελλάκτωρα. Λίγες ώρες αργότερα, βγήκαν ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι οποίες τόνιζαν σχεδόν ταυτόσημα πως οι πλευρές Καλλιτσάντση και Μπόμπολα αποδέχονται τα αιτήματα που εξέφρασαν οι ξένοι μέτοχοι για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αποφασίστηκε να γίνει τελικά στις 25 Ιουλίου.

    Ο διάλογος πάντως που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν οι δύο μεγάλοι μονομάχοι για τον Ελλάκτωρα έδειξε να κινείται σε αρμονικά πλαίσια.



    ΣΧΟΛΙΑ