• Business

    Ελλάκτωρ: Γιατί και για πόσους μήνες παίρνει παράταση για την ολοκλήρωση έργου απορριμμάτων αξίας 50 εκατ. ευρώ στην Αττική

    Henry Holterman, Επικεφαλής Reggeborh, Μετόχου της Ελλάκτωρ

    Henry Holterman (Επικεφαλής Reggeborgh, Βασικού Μετόχου της Ελλάκτωρ)


    Δυσκολίες στην έγκαιρη υλοποίηση έργου απορριμμάτων αξίας 50 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζει ο Όμιλος της Ελλάκτωρ λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για το έργο που αφορά στην αναβάθμιση του ΕΜΑ Άνω Λιοσίων σε Πράσινο Εργοστάσιο, το οποίο έχει αναλάβει από το 2021 ο Όμιλος μέσω της συμμετοχής της θυγατρικής του ΗΛΕΚΤΩΡ στη «Κοινοπραξία Πράσινου ΕΜΑ» (ΗΛΕΚΤΩΡ-WATT-Enviroplan-ΑΡΣΗ).

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση στη Διαύγεια που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ), Βασίλειος Κόκκαλης, δίνεται παράταση διάρκειας 10 μηνών για τις εξής τμηματικές προθεσμίες του έργου:

    •  Οι εργασίες αναβάθμισης και μετατροπής στο κτίριο Μηχανικής Διαλογής θα ολοκληρωθούν στις 02/04/2023 από αρχική ημερομηνία που ήταν ο Ιούνιος του 2022.
    • Οι νέες εργασίες κτιρίων (νέα μονάδα υποδοχής κΒΑ και κομποστοποίησης ΚΒα, ολοκλήρωση νέων υποσταθμών ΜΣ και λοιπές αρχιτεκτονικές εργασίες μαζί με τοποθέτηση εξοπλισμού στις νέες εγκαταστάσεις) θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουλίου 2023 (αρχική ημερομηνία Νοέμβριος 2022).
    • Δοκιμαστική λειτουργία με τροφοδοσία υλικού προς επεξεργασία: ολοκλήρωση στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 (αρχική ημερομηνία Φεβρουάριος 2023).

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση η Κοινοπραξία είχε ήδη ενημερώσει τον ΕΔΣΝΑ, που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου, με έγγραφό της από τα μέσα του προηγούμενου μήνα επικαλούμενη τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της υφιστάμενης διεθνούς κρίσης. Τονίζεται, δε, πως η κατάσταση αυτή επηρεάζει σημαντικά την άφιξη του απαραίτητου εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου.

    Σημειώνεται, ωστόσο, πως στο έγγραφο της Κοινοπραξίας είχε επισημανθεί η ανάγκη για παράταση της ολοκλήρωσης των εργασιών στα νέα κτίρια έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 2023. Επίσης, η 24η Νοεμβρίου είχε κριθεί ως κατάλληλη ημερομηνία για τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Εν τούτοις ο ΕΔΣΝΑ λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής κατέληξε στις παραπάνω ημερομηνίες.

    Το έργο

    Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είχε προκηρυχθεί από το 2020. Αυτό, ωστόσο, είχε οδηγηθεί σε αρκετές παρατάσεις λόγω των εμποδίων που έθετε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες το πρώτο κύμα της πανδημίας.

    Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους και είχαν υποβληθεί προσφορές από τα δύο κάτωθι σχήματα:

    • ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T. A.E. – ENVIROPLAN – ΑΡΣΗ Α.Ε.
    • ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.

    Υπενθυμίζεται πως η ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «κόπηκε» στο στάδιο του ελέγχου των εγγράφων της, καθώς αποδείχθηκε πως δεν ανταποκρινόταν στο σύνολο των απαιτήσεων για τη διεκδίκηση του έργου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περάσει μόνο η προσφορά της Κοινοπραξίας του Ομίλου της Ελλάκτωρ και η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 2 Αυγούστου του 2021.

    Το υπό κατασκευή έργο αφορά στη σταδιακή μετατροπή του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Άνω Λιοσίων σε Πράσινο Εργοστάσιο ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται 300.000 τόνους σύμμεικτα-υπολειμματικά σύμμεικτα και προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα σε ετήσια βάση. Η πρώτη φάση των έργων γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διακοπεί η ομαλή λειτουργία του υφιστάμενου εργοστασίου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη νυχτερινή αποκομιδή των αποβλήτων του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων.

    Διαβάστε επίσης

    Αττική Οδός: Επίσημα στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ελλάκτωρ-Intrakat η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

    Γιώργος Πατούλης: Στα σκαριά η δημοπράτηση νέων μονάδων απορριμμάτων παρά τα εμπόδια στο Γραμματικό

    Γραμματικό: Ξεκινά η νομική «μάχη» μεταξύ κατασκευαστών και Περιφέρειας Αττικής – Τι επικαλούνται Περιφέρεια και αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ