• Business

    Ελλάκτωρ: Η κίνηση «ματ» των αδελφών Καλλιτσάντση και το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών


    Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Ελλάκτωρ για την έκδοση του ευρωομολόγου. Τουλάχιστον με την εικόνα αυτή έμειναν χθες οι Έλληνες διαχειριστές που συμμετείχαν στην ενημέρωση στην οποία έκανε η διοίκηση του ομίλου της Ελλάκτωρ κατά την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews.gr εκφράστηκε η σκοπιμότητα και συνάμα η αναγκαιότητα υλοποίησης της κίνησης αυτής.

    Κίνηση, η οποία πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τις ξένες αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν υψηλό τεσσάρων ετών και την Wall Street να αναμετράται σχεδόν καθημερινά με νέα ιστορικά υψηλά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η έκδοση που επιχειρεί η Ελλάκτωρ με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου για την άντληση ποσού μέχρι 600 εκατ. ευρώ, αποτελεί κι ένα στοίχημα για τη χώρα, από τη στιγμή που οι αποδόσεις των τίτλων της Ελληνικής Δημοκρατίας πια, έχουν σταθεροποιηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, όπως για παράδειγμα το δεκαετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου κινείται κάτω από το 1,4%.

    Η έκδοση, όπως τόνιζε διαχειριστής στο mononews.gr γίνεται μέσω της Ellaktor Value PLC, αποτελεί εξολοκλήρου θυγατρική της Ελλάκτωρ και έχει συσταθεί σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο. Το σημαντικό είναι ότι η έκδοση πραγματοποιείται μία εβδομάδα νωρίτερα από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως αρκετό διάστημα πριν την εκπνοή του χρόνου που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση για το Brexit.

    Η HSBC που συμμετέχει στην έκδοση ως συντονιστής, υπενθυμίζεται ότι μόλις προσφάτως με έκθεσή της αποθεώνει τα ελληνικά assets, αλλά και τις τράπεζες.

    Εδώ και ενάμιση χρόνο που οι αδελφοί Καλλιτσάντση ανέλαβαν το τιμόνι του ομίλου, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά και το ενδιαφέρον για την μετοχή παρά τις διακυμάνσεις μένει αμείωτο. Ο όμιλος επέστρεψε σε θετικό EBITDA και οι ζημιές σχεδόν εξαλείφθηκαν, αφού από 102,8 εκατ. ευρώ, αυτές περιορίστηκαν στα… 4,7 εκατ. ευρώ, στοιχείο στο οποίο η αγορά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

    Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, επισημαίνουν πάντως στο mononews.gr ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα διαμορφωθεί τελικά αισθητά κάτω από 5% και πως το 5% θα πρέπει να θεωρείται ως το ταβάνι. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι από ελληνικής πλευράς, θα υπάρξει ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντας το εγχείρημα.

    Χθες μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Fitch έδωσε σταθερές προοπτικές (outlook) και κατάταξη ΒΒ, τόσο για τον όμιλο, όσοι και για την Ellaktor Value. Μάλιστα, σχετικά με τις υποχρεώσεις, η Fitch αναφέρει ότι η έκθεση στην αναχρηματοδότηση αντισταθμίζεται από το μονοπάτι απομόχλευσης που ακολουθεί η Ελλάκτωρ με τον οίκο αξιολόγησης να εκτιμά ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

    Το σταθερό outlook αντανακλά την πεποίθηση μέτριας ανάκαμψης στην κίνηση της Αττικής Οδού και επιτυχημένη εκτέλεση του προγράμματος στις ΑΠΕ μέχρι τα τέλη του 2020. Επίσης την εκτίμηση ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την διαδικασία απομόχλευσης.

    Από την πλευρά της η S&P, που δίνει σύσταση Β και επίσης σταθερό outlook εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς EBITDA θα μειωθεί στο 5,5 ως το 2020. Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της εισηγμένης αν βελτιωθεί περαιτέρω ο λόγος χρέους προς EBITDA, πέραν του 5, με την εταιρία να διατηρεί επαρκή ρευστότητα ως αποτέλεσμα επιτυχημένης υλοποίησης της στρατηγικής μετάβασης.



    ΣΧΟΛΙΑ