• Business

    Η Ελλάκτωρ βγαίνει στις αγορές για ομόλογο 600 εκατ. ευρώ-Επιβεβαίωση mononews

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


    Στην τελική φάση της προετοιμασίας για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 600 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Ελλάκτωρ, με στόχο κυρίως την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω ομολογιακό θα έχει μια ιδιαίτερη δομή και για τον σκοπό της έκδοσής του θα συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV). 

    Τραπεζικές πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι η εταιρία ανοίγει, άμεσα το βιβλίο προσφορών. H  διοίκηση της εταιρίας έχει καλέσει στο ξενοδοχείο Hilton τους αναλυτές σε δύο sessions (σήμερα 08,30 έως 10,30 πμ και 12,30 εως 14,30 μμ) προκειμένου να τους εξηγήσει όλο το σχέδιο της. Ζητούμενο είναι το τελικό επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου της Ελλάκτωρ (τελευταία επίσημα στοιχεία) ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της έχει διαμορφωθεί σε 1.238,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.254,6 εκατ. στο τέλος του 2018 και ο βραχυπρόθεσμος σε 248,4 εκατ. ευρώ από 161,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 378,7 εκατ. ευρώ έναντι 479,3 εκατ. ευρώ.

    Όπως επίσης αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, τον περασμένο Αύγουστο, «ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ συνολικού ποσού 582,6 εκατ. υπογράφοντας σχετικό συμφωνητικό όρων (Termsheet). Η επεξεργασία των συμβατικών κειμένων είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους 2019.»

    Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «η διοίκηση εκτός από το βασικό της σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την υπογραφή συμφωνίας (Termsheet) τον Αύγουστο του 2019 με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων εξετάζει διαφορετικά σενάρια και εναλλακτικές λύσεις άντλησης ρευστότητας, μέσω λοιπών πηγών χρηματοδότησης αλλά και αξιοποίησης περιουσιακών της στοιχείων, όπως ήταν η πώληση των μετοχών της Elpedison AE στις 26.07.2019».

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε προ ημερών η Ελλάκτωρ, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της έχει διαμορφωθεί σε 1.238,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.254,6 εκατ. στο τέλος του 2018 και ο βραχυπρόθεσμος σε 248,4 εκατ. ευρώ από 161,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 378,7 εκατ. ευρώ έναντι 479,3 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, τον περασμένο Αύγουστο, «ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ συνολικού ποσού 582,6 εκατ. υπογράφοντας σχετικό συμφωνητικό όρων (Termsheet). Η επεξεργασία των συμβατικών κειμένων είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους 2019.»

    Σε άλλο σημείο σημειώνεται επίσης ότι «η διοίκηση εκτός από το βασικό της σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την υπογραφή συμφωνίας (Termsheet) τον Αύγουστο του 2019 με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων εξετάζει διαφορετικά σενάρια και εναλλακτικές λύσεις άντλησης ρευστότητας, μέσω λοιπών πηγών χρηματοδότησης αλλά και αξιοποίησης περιουσιακών της στοιχείων, όπως ήταν η πώληση των μετοχών της Elpedison AE στις 26.07.2019».

    Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/11, η Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του mononews.gr με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. («ΕΛΛΑΚΤΩΡ») ανακοινώνει σήμερα ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική της, ELLAKTOR VALUE PLC (η «Εκδότρια»), η οποία είναι εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας, προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση (η «Έκδοση») πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας €600 εκατομμυρίων με λήξη το 2024 («Ομολογίες»), υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης.

    Οι πρόσοδοι της Έκδοσης θα διατεθούν (i) για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Α.Ε., (ii) για την καταβολή των αμοιβών και των εξόδων της Έκδοσης, και (iii) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα πραγματοποιηθεί για το προαναφερθέν συνολικό ποσό ή ότι θα ολοκληρωθεί. Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις
    29 Νοεμβρίου 2019.

    Οι HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και J.P. Morgan Securities plc, ενεργούν από κοινού ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners), η Goldman Sachs International ενεργεί ως Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunner) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd και AXIA Ventures (Athens Branch), ενεργούν ως Συνδιαχειριστές (Co-Managers) σχετικά με την Έκδοση.

    Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ένας κορυφαίοs διαφοροποιημένος όμιλος υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με διεθνή παρουσία και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που εστιάζει στις παραχωρήσεις, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις κατασκευές και στην ανάπτυξη ακινήτων.

    Διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στα πιο σύνθετα και απαιτητικά έργα, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνδυάζει την 70ετή εμπειρία του με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, δίνοντας πνοή σε έργα που επιταχύνουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορείτε να απευθύνεστε στο www.ellaktor.com



    ΣΧΟΛΙΑ