• Business

    Ελ.Βενιζέλος: Επιστολή ΤΑΙΠΕΔ για την εικοσαετή παράταση

    • NewsRoom


    Επανεκκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία παράτασης κατά 20 επιπλέον έτη, της σύμβασης παραχώρησης, με βάση την οποία ο ΔΑΑ εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο στα Σπάτα.

    Ειδικότερα με επιστολή του το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε την πρόθεση παράταση της παραχώρησης  στη διοίκηση της εταιρείας και στους βασικούς μετόχους της, δηλαδή το καναδικό κρατικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments. Γίνεται λόγος για  την πιθανή επέκταση της περιόδου παραχώρησης για ακόμα 20 έτη, ως μέρος του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ενόψει της αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία. Η τρέχουσα σύμβαση λήγει το 2026 και επέκτασή της σημαίνει πως ο ΔΑΑ θα ελέγχει το αεροδρόμιο έως το 2046.

    Με αυτή την επέκταση ανεβαίνει εύλογα η αξία της σύμβασης και μαζί της και η αξία των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου στην παραχωρησιούχο εταιρεία του ΔΑΑ έτσι
    η επέκταση αποτελεί ουσιαστικά “προαπαιτούμενο” για την επιτυχή πώληση των προσφερόμενων μετοχών του ΔΑΑ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

    airport

    Ταυτόχρονα με την εικοσαετή παράταση ανοίγει ο δρόμος και για τη διαπραγμάτευση της πώλησης του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στον ΔΑΑ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 25%, το 5% ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζου ενώ ελεγχόμενες από το καναδικό Ταμείο οντότητες ελέγχουν το 40%.

    Για το 30% που πρόκειται να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενδιαφερθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και εταιρείες κινεζικών συμφερόντων, ενώ  οι Καναδοί έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης.
    airport3
    Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. είναι μία ιδιωτικά διοικούμενη εταιρεία που έχει ως κυρίους μετόχους το ελληνικό Δημόσιο και τον όμιλο AviAlliance. Η AviAlliance Group έγινε ο κύριος ιδιώτης μέτοχος το 2013, μετά την πώληση των μετοχών που διέθετε η Hochtief AG στη Hochtief Airport GmbH (μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 26,67%) στην εταιρεία World Airport Partners GmbH & Co. KG, που είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments). H PSP Investments είναι μια καναδική εταιρεία, η οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με βάση τους νόμους του κράτους του Καναδά. Συνεπακόλουθα, η Hochtief Airport GmbH μετονομάστηκε σε AviAlliance GmbH, και ο άλλος μέτοχος της εταιρείας, η Hochtief Airport Capital Co. KGaA (η οποία κατείχε το 13,33% των μετοχών της εταιρείας), μετονομάστηκε σε AviAlliance Capital Co. KGaA.



    ΣΧΟΛΙΑ