• Business

    Εκτός διεκδίκησης ο όμιλος Κοπελούζου για το 30% του ΔΑΑ;

    Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group


    Εταιρείες κολοσσοί, επενδυτικά funds παγκόσμιας εμβέλειας και πολυεθνικές συνθέτουν τη «δεκάδα» που διεκδικεί το 30% του ΔΑΑ – «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και όμως η είδηση δεν είναι στα ισχυρά σχήματα που δήλωσαν παρόν στο κάλεσμα του ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, αλλά στο γεγονός δεν προκύπτει κάποια ελληνική συμμετοχή, έστω και ως μέλος κάποια κοινοπραξίας.

    Στη λίστα που ανακοινώθηκε δεν υπάρχει ούτε το όνομα του ομίλου Κοπελούζου, ένα όνομα που η αγορά περίμενε να βρίσκεται στον διαγωνισμό καθώς είναι η μοναδική ελληνική ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό του κεφάλαιο του ΔΑΑ με ποσοστό 5%.

    Βέβαια, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει ελληνική συμμετοχή και τονίζουν πως αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί όταν θα ανοιχθούν οι φάκελοι και θα «αποκαλυφθούν» περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των υποψήφιων επενδυτών.

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν επίσης πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια ελληνική εταιρεία να συμπράξει με κάποιο από τα σχήματα που θα εγκριθούν και θα περάσουν στην επόμενη φάση, εφ’ όσον βέβαια πληροί τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα να ελέγχει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που προσκόμισαν τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, και αν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού. Με βάση τη διαδικασία, όσοι περάσουν στην επόμενη φάση, αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας και στη συνέχεια θα λάβουν τα στοιχεία, προκειμένου να κάνουν οικονομικό έλεγχο στην εταιρεία και να καταθέσουν την προσφορά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος μέχρι τότε είναι αρκετά μακρύς καθώς μόνο η εξέταση των φακέλων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, δεδομένων του αριθμού των επενδυτών.

    Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται από τη νέα χρόνια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕ, ενδιαφέρον για την απόκτηση του 30% του ΔΑΑ εκδήλωση οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

    1. ADP GROUPE
    2. APG ASSET MANAGEMENT
    3. AVIALLIANCE GMBh
    4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE
    5. FIRST STATE INVESTMENTS
    6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS
    7. VINCI AIRPORTS
    8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF
    9. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS
    10. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION



    ΣΧΟΛΙΑ