• Business

    Έκλεισε το deal: Το LSE πουλάει το χρηματιστήριο του Μιλάνου στην Euronext για $4,3 δισ.

    • NewsRoom

    Stephane Boujnah, CEO Euronext


    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποδέχεται την προσφορά μετρητών ύψους 4,325 δισ. ευρώ που έκανε ο πανευρωπαϊκός διαχειριστής χρηματιστηρίων Euronext για το χρηματιστήριο του Μιλάνου (Borsa Italiana).

    «Πιστεύουμε ότι η πώληση του Borsa Italiana θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών ανταγωνισμού της ΕΕ», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του LSE, David Schwimmer.

    Το LSE είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για πώληση της ιταλικής αγοράς προϊόντων σταθερού εισοδήματος MTS και ενδεχομένως και το σύνολο του Borsa Italiana.

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η προσθήκη του Borsa Italiana θα δώσει στο Euronext περίπου το 1/4 όλων των συναλλαγών των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ 28 από τις εταιρείες του Euro Stoxx 50 θα είναι εισηγμένες στις αγορές της.

    Η δρομολογούμενη συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού μετρητών, νέων δανείων και νέων μετοχών με τη μορφή αύξησης κεφαλαίου των δύο τραπεζών και την έκδοση δικαιωμάτων για τους μετόχους του Euronext.

     Η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti SpA, θα κατέχει ποσοστό 8% στο Euronext, ενώ η Intesa Sanpaolo θα κατέχει μερίδιο παρόμοιο με το ποσοστό συμμετοχής της BNP Paribas, 2%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext, Stephane Boujnah.

    O Boujnah επιβλέπει τον μετασχηματισμό του Euronext τα τελευταία χρόνια. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά έχασε το ισπανικό χρηματιστήριο ΒΜΕ από την ελβετική SIX. Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, νίκησε την ελβετική εταιρεία και το Deutsche Boerse που επίσης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ιταλικό χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ