• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Euronext: Στην τελική ευθεία για την απόκτηση του ιταλικού χρηματιστηρίου από το LSE έναντι 5 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Stephane Boujnah, CEO Euronext


    To London Stock Exchange Group (LSE) βρίσκεται πολύ κοντά στην πώληση του Borsa Italiana (χρηματιστήριο του Μιλάνου) στο Euronext NV και δύο ιταλικές τράπεζες, έναντι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το bloomberg.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο πουλά το Borsa Italiana προκειμένου να λάβει έγκριση για τη συμφωνία της Refinitiv ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να ανακοινώσει την πώληση την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές.

    Εκπρόσωποι τόσο του LSE όσο και του Euronext αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Η προσθήκη του Borsa Italiana θα δώσει στο Euronext περίπου το 1/4 όλων των συναλλαγών των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ 28 από τις εταιρείες του Euro Stoxx 50 θα είναι εισηγμένες στις αγορές της.

    Το Borsa Italiana θεωρείται στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο στην Ιταλία καθώς έχει στην κατοχή του την MTS SpA, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για την διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων, και η ιταλική κυβέρνηση επιδίωξε να πετύχει μια συμφωνία εδώ και μήνες. Το Euronext, ιδιοκτήτης των χρηματιστηρίων του Παρισιού και του Άμστερνταμ, υπέβαλε προσφορά με την Cassa Depositi e Prestiti SpA, μία κρατική ιταλική τράπεζα και την Intesa Sanpaolo SpA, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Αυτά τα ιδρύματα θα αποκτήσουν ποσοστά στο Euronext.

    Η δρομολογούμενη συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού μετρητών, νέων δανείων και νέων μετοχών με τη μορφή αύξησης κεφαλαίου των δύο τραπεζών και την έκδοση δικαιωμάτων για τους μετόχους του Euronext.

     Η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti SpA, θα κατέχει ποσοστό 8% στο Euronext, ενώ η Intesa Sanpaolo θα κατέχει μερίδιο παρόμοιο με το ποσοστό συμμετοχής της BNP Paribas, 2%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext, Stephane Boujnah.

    O Boujnah επιβλέπει τον μετασχηματισμό του Euronext τα τελευταία χρόνια. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά έχασε το ισπανικό χρηματιστήριο ΒΜΕ από την ελβετική SIX. Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, νίκησε την ελβετική εταιρεία και το Deutsche Boerse που επίσης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ιταλικό χρηματιστήριο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ