• Business

    Εγνατία Οδός: Τον Ιούλιο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ

    Ριχάρδος Λαμπίρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Ριχάρδος Λαμπίρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Κορυφώνεται το ενδιαφέρον αναφορικά με την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, καθώς πρόκειται για μακρόχρονη συμφωνία με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κατασκευαστικής αγοράς, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου, πιθανότατα το πρώτο 15ήμερο.

    Στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουν μεγάλες ξένες εταιρείες και τρεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

    Πρόκειται ειδικότερα για τις κοινοπραξίες:

    1. VINCI Highways S.A.S – VINCI Concesiones S.A.S – Μυτιληναίος Άβαξ και

    2. ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects S.A.

    Οι οικονομικές προσφορές ανοίγουν παρουσία των ενδιαφερομένων και αφού προηγουμένως το ΤΑΙΠΕΔ εξετάσει τα έγγραφα του φακέλου Β (επάρκεια χρηματοδότησης, επιχειρηματικό σχέδιο, εγγυητικές επιστολές κ.λ.π.).

    Στους περισσότερους σημαντικούς διαγωνισμούς το Ταμείο συνηθίζει να επανέρχεται και να ζητά νέες βελτιωμένες προσφορές. Στην περίπτωση της Εγνατίας αυτό είναι και επιβεβλημένο, βάσει της διακήρυξης, σε περίπτωση που η απόκλιση της μιας από την άλλη προσφοράς είναι μικρότερη κατά 15%.

    Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών.

    Η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας έχει ξεκινήσει πριν 7 χρόνια με τη δεύτερη φάση της να διαρκεί πάνω από 2,5. Αρχικά ενδιαφέρον εκδήλωσαν 9 φορείς – κοινοπραξίες, στη συνέχεια μειώθηκαν σε 7 ακολούθως σε 3 και εν τέλει θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δύο προαναφερόμενων κοινοπραξιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εγνατία Οδός: Πώς το ΤΑΙΠΕΔ θα φτάσει στην ανακήρυξη αναδόχου

    Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν τα έργα σύνδεσης του ΟΛΘ με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό



    ΣΧΟΛΙΑ