• Business

    Εγνατία Οδός: Πώς το ΤΑΙΠΕΔ θα φτάσει στην ανακήρυξη αναδόχου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    λαμπιρης

    Ριχάρδος Λαμπίρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα βήματα της διαδικασίας προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) να ανακοινώσει ποια από τις δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τη Σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού θα ανακηρυχθεί ανάδοχος.

    Στα στρατόπεδα των κοινοπραξιών VINCI Highways S.A.S – VINCI Concesiones S.A.S – Μυτιληναιος – Άβαξ. και ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects S.A. η αγωνία κορυφώνεται, ενώ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειασθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά (πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει το πράσινο φως για να περάσουν οι δύο κοινοπραξίες στην επόμενη φάση της διαδικασίας αφού έχει εξετάσει τον πρώτο φάκελο με τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτό θα σημαίνει και έγκριση για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

    Οι οικονομικές προσφορές ανοίγουν παρουσία των ενδιαφερομένων στη συνέχεια και αφού προηγουμένως το ΤΑΙΠΕΔ εξετάσει τα έγγραφα του φακέλου Β (επάρκεια χρηματοδότησης, επιχειρηματικό σχέδιο, εγγυητικές επιστολές κ.λ.π.).

    Είθισται το Ταμείο να επανέρχεται και να ζητά νέες βελτιωμένες προσφορές. Στην περίπτωση της Εγνατίας αυτό είναι και επιβεβλημένο, βάσει της διακήρυξης, σε περίπτωση που η απόκλιση της μιας από την άλλη προσφοράς είναι μικρότερη κατά  15%.

    Όλα τα παραπάνω μπορεί να χρειασθούν ακόμα λίγες εβδομάδες.

    Πρόκειται για Σύμβαση παραχώρησης με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο και διάρκεια γι΄αυτό και το ενδιαφέρον ευρύτερα της κατασκευαστικής αγοράς είναι μεγάλο.

    Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ