• Business

    Εγνατία Οδός: “Φρενάρει” προσωρινά με απόφαση του ΣτΕ ο διαγωνισμός παραχώρησης

    • NewsRoom
    Εγνατία οδός

    Εγνατία Οδός


    Με απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας φρενάρει προσωρινά ο διαγωνισμός παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό, ρεκαι ουσιαστικά οδηγείται σε προσωρινή παράταση η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και για τις δύο υποψήφιες κοινοπραξίες.

    Ωστόσο, αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα τις επόμενες δύο εβδομάδες και το ακριβές περιεχόμενό της θα δώσει και το στίγμα για τις επόμενες εξελίξεις στο διαγωνισμό. Ωστόσο, όλα συνηγορούν ότι τελικά θα δοθεί η παράταση που ζητούν οι δύο κοινοπραξίας, που κατά πληροφορίες είναι μέχρι το Μάρτιο

    Ειδικότερα, το ΣτΕ έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ – Roadis και Mυτιληναίος – Vinci, μέχρι την  εκδίκαση της κύριας προσφυγής.

    Οι δύο κοινοπραξίες είχαν ζητήσει την αναβολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, λόγω της πανδημίας, και δεν είχαν καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που διεξήχθη στις 11 Δεκεμβρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε αναβολή του διαγωνισμού, στον οποίο κατέθεσε προσφορά μόνο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis, η οποία έγινε δεκτή χωρίς ωστόσο να έχει αποσφραγιστεί, περιμένοντας την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

    Διαβάστε σχετικά: Μία δεσμευτική προσφορά για την Εγνατία 

    Πλέον η τύχη της διαγωνιστικής διαδικασία περνά στα δικαστήρια, ενώ προς το παρόν είναι άγνωστο το πως θα κινηθούν το ΤΑΙΠΕΔ και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis.

    Ο διαγωνισμός προβλέπει πως στον προτιμητέο επενδυτή θα ανατεθεί η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων Σιάτιστα – Ιεροπηγή / Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας. Η περίοδος παραχώρησης θα έχει διάρκεια 35 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ