• Business

    «Έφυγε» ο Κυριάκος Φιλίππου της ΦΑΓΕ

    • NewsRoom

    Κυριάκος Φιλίππου


    Έφυγε σε ηλικία 82 ετών, μετά από πολυετή μάχη με ανίατη ασθένεια, ο Κυριάκος Φιλίππου, ένας εκ των ιδρυτών της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ.

    Η κηδεία θα γίνει σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο.

    Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Φιλίππου σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά του, στους εργαζομένους, τους συνεργάτες του και σε όσους τον γνώριζαν.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας

    Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, έφυγε από τη ζωή ο  Κυριάκος Φιλίππου, ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε την βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα.

    Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος αιώνιος εξερευνητής του καλύτερου.

    Αφήνει πίσω του μία μοναδική κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους.

    Η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας

    Ο Κυριάκος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο το 1922 στην Πατησίων 213, βάζοντας τα θεμέλια για έναν πολυεθνικό γίγαντα με παρουσία των προϊόντων της σε 44 ξένες αγορές σήμερα.

    Συγκεκριμένα τα δυο αδέρφια Γιάννης και Κυριάκος Φιλίππου άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Γαλάτσι το 1964 μετά το 1975 το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση.

    Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο.

    Ο κ. Κυριάκος Φιλίππου ήταν ο πρώτος που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του 1980 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα με την εμπορική ονομασία Τotal.

    Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

    Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Total, εισήχθη και έγινε τεράστια επιτυχία.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Φιλίππου: Ο χημικός που «κατέκτησε» τον κόσμο με το ελληνικό γιαούρτι



    ΣΧΟΛΙΑ