Business

Έλενα Φιλίππου Κουμαντάρου: Η πρόεδρος της Elbisco αποχαιρετά τον πατέρα της, Κυριάκο Φιλίππου

  • NewsRoom
Κυριάκος Φιλίππου

Κυριάκος Φιλίππου


Με ένα συγκινητικό μήνυμα προς τους συνεργάτες της Elbisco, μίας εταιρείας που σημάδεψε με την παρουσία του ο επιχειρηματίας Κυριάκος Φιλίππου, που έφυγε από τη ζωή στις 19 Απριλίου, αποχαιρετά τον πατέρα της η πρόεδρός της, Έλενα Φιλίππου Κουμαντάρου.

Στο μήνυμά της, η πρόεδρος της Elbisco, Έλενα Φιλίππου Κουμαντάρου, κάνει λόγο για έναν αυθεντικό άρχοντα, δίκαιο και αξιοπρεπή, που με λίγα λόγια, αλλά σοφά, ενέπνεε την εμπιστοσύνη όλων όσοι τον γνώριζαν.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν φυσικός ηγέτης, οραματιστής και καινοτόμος, μπροστά από την εποχή του. Η πρωτοποριακή και προοδευτική του σκέψη, αλλά και το θάρρος, το ήθος, η θέληση, η αισιοδοξία, και η πειθαρχία του ήταν ο πυρήνας της προσωπικότητας του και οι κινητήριες δυνάμεις της λαμπρής του πορείας. Υπήρξε βράχος ψυχραιμίας, ενώ  δούλεψε σκληρά και άοκνα στη ζωή του, με την πειθαρχία του επιστήμονα, την τόλμη του οραματιστή και την ψυχική δύναμη του αγωνιστή. Υπήρξε, όπως λέει, ένας άνθρωπος τόσο δημιουργικός, αλλά και τόσο ισορροπημένος, που άγγιξε κι ενέπνευσε πολλές ζωές στον κόσμο – έναν κόσμο που ατένιζε πάντα με γενναιότητα για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον.

Η κόρη του ιδρυτή της ΦΑΓΕ αναφέρει στο μήνυμά της ότι ο Κυριάκος Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1939. Μαθήτευσε στο 8ο γυμνάσιο Πατησίων, όπου παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, την φυσική και τη χημεία, επιστήμες που αγαπούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα όνειρα του και το όραμα του για το επιχειρηματικό του μέλλον είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται, όταν ακόμα ήταν ένας νέος, πανύψηλος, αριστούχος απόφοιτος του Πολυτεχνείου, που μόλις ξεκινούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό της πατρίδας μας, σημειώνει η πρόεδρος της Elbisco.

«Τα όνειρα του και το όραμα του για το επιχειρηματικό του μέλλον είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται, όταν ακόμα ήταν ένας νέος, πανύψηλος, αριστούχος απόφοιτος του Πολυτεχνείου, που μόλις ξεκινούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό της πατρίδας μας. Πάντα πρώτα από όλα ο επιστήμων, σχεδίασε μηχανολογικά την σύγχρονη μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής γιαουρτιού, και πέτυχε για αυτήν του την εφεύρεση δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι ξεκίνησε η εκπληκτική εκτόξευση της εταιρίας ΦΑΓΕ, από μικρή οικογενειακή βιοτεχνία, στην πασίγνωστη εταιρία που είναι σήμερα», σημειώνει η πρόεδρος της Elbisco.

Και συμπληρώνει: «O Κυριάκος Φιλίππου τολμηρός και αποφασιστικός προχώρησε στη εξαγορά και συγχώνευση της ELITE με τα μπισκότα και το αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ και τα ψωμιά Κρις Κρις. Έτσι γεννήθηκε η εταιρεία μας. Ορμώμενος από την πίστη του στη δύναμη της καινοτομίας, το όραμα του για την ELBISCO ήταν η παραγωγή και διάθεση καινοτομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προϊόντων που, όπως του άρεσε να λέει, θα δίναμε όλοι στα παιδιά μας».

«Υπήρξε ένας αυθεντικός άρχοντας, δίκαιος και αξιοπρεπής, που με λίγα λόγια, αλλά σοφά, ενέπνεε την εμπιστοσύνη όλων όσοι τον γνώριζαν. Ήταν φυσικός ηγέτης, οραματιστής και καινοτόμος, μπροστά από την εποχή του. Η πρωτοποριακή και προοδευτική του σκέψη, αλλά και το θάρρος, το ήθος, η θέληση, η αισιοδοξία, και η πειθαρχία του ήταν ο πυρήνας της προσωπικότητας του και οι κινητήριες δυνάμεις της λαμπρής του πορείας. Υπήρξε βράχος ψυχραιμίας! Ο θυμός, του άρεσε να λέει, είναι κακός σύμβουλος. Δούλεψε σκληρά και άοκνα στη ζωή του, με την πειθαρχία του επιστήμονα, την τόλμη του οραματιστή και την ψυχική δύναμη του αγωνιστή. Ένας άνθρωπος τόσο δημιουργικός, αλλά και τόσο ισορροπημένος, άγγιξε κι ενέπνευσε πολλές ζωές στον κόσμο- έναν κόσμο που ατένιζε πάντα με γενναιότητα για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον».

«Ας εμπνευστούμε όλοι μας από τον Λόγο και την Αρετή του εξαιρετικού Κυριάκου Φιλίππου», καταλήγει το μήνυμα της Έλενας Φιλίππου Κουμαντάρου.

Ολόκληρο το μήνυμα της κ. Έλενας Φιλίππου Κουμαντάρου

«Αγαπητοί μου συνεργάτες,

Με βαριά καρδιά και μεγάλη συγκίνηση θέλω να σας ενημερώσω ότι έφυγε από τη ζωή ο λατρεμένος μου πατέρας και ιδρυτής της εταιρίας μας.

Ο Κυριάκος Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1939. Μαθήτευσε στο 8ο γυμνάσιο Πατησίων, όπου παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, την φυσική και τη χημεία, επιστήμες που αγαπούσε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα όνειρα του και το όραμα του για το επιχειρηματικό του μέλλον είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται, όταν ακόμα ήταν ένας νέος, πανύψηλος, αριστούχος απόφοιτος του Πολυτεχνείου, που μόλις ξεκινούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό της πατρίδας μας.

Πάντα πρώτα από όλα ο επιστήμων, σχεδίασε μηχανολογικά την σύγχρονη μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής γιαουρτιού, και πέτυχε για αυτήν του την εφεύρεση δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι ξεκίνησε η εκπληκτική εκτόξευση της εταιρίας ΦΑΓΕ, από μικρή οικογενειακή βιοτεχνία, στην πασίγνωστη εταιρία που είναι σήμερα.

Τολμηρός και αποφασιστικός προχώρησε στη εξαγορά και συγχώνευση της ELITE με τα μπισκότα και το αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ και τα ψωμιά Κρις Κρις. Έτσι γεννήθηκε η εταιρία μας. Ορμώμενος από την πίστη του στη δύναμη της καινοτομίας, το όραμα του για την ELBISCO ήταν η παραγωγή και διάθεση καινοτομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προϊόντων που όπως του άρεσε να λέει, θα δίναμε όλοι στα παιδιά μας.

Ο Κυριάκος Φιλίππου υπήρξε ένας σπάνιος σε ήθος, διαύγεια και ευφυΐα επιχειρηματίας, και εξίσου εξαιρετικός οικογενειάρχης, πατέρας και σύζυγος. Κάθε πρωί ανελλιπώς οδηγούσε τον αδελφό μου κι εμένα στο σχολείο. Θυμάμαι με τρυφερότητα και συγκίνηση πως με βοηθούσε όταν ήμουν μικρό παιδί με τα μαθηματικά, και πως του άρεσε να μου δείχνει τρόπους διαφορετικούς επίλυσης των προβλημάτων. Όπως αντιμετώπιζε τα μαθηματικά, έτσι αντιμετώπιζε και τη ζωή. Για κάθε πρόβλημα, με συμβούλευε, υπάρχει και η λύση. Πρέπει να ψάξεις να την βρεις! Πίστευε ακράδαντα στην παιδεία. Η μόρφωση, δεν είναι συνθήκη ικανή αλλά πάντα αναγκαία, μας έλεγε.

Υπήρξε ένας αυθεντικός άρχοντας, δίκαιος και αξιοπρεπής, που με λίγα λόγια, αλλά σοφά, ενέπνεε την εμπιστοσύνη όλων όσοι τον γνώριζαν. Ήταν φυσικός ηγέτης, οραματιστής και καινοτόμος, μπροστά από την εποχή του.

Η πρωτοποριακή και προοδευτική του σκέψη, αλλά και το θάρρος, το ήθος, η θέληση, η αισιοδοξία, και η πειθαρχία του ήταν ο πυρήνας της προσωπικότητας του και οι κινητήριες δυνάμεις της λαμπρής του πορείας. Υπήρξε βράχος ψυχραιμίας! Ο θυμός, του άρεσε να λέει, είναι κακός σύμβουλος. Δούλεψε σκληρά και άοκνα στη ζωή του, με την πειθαρχία του επιστήμονα, την τόλμη του οραματιστή και την ψυχική δύναμη του αγωνιστή.

Ένας άνθρωπος τόσο δημιουργικός, αλλά και τόσο ισορροπημένος, άγγιξε κι ενέπνευσε πολλές ζωές στον κόσμο- έναν κόσμο που ατένιζε πάντα με γενναιότητα για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Ας εμπνευστούμε όλοι μας από τον Λόγο και την Αρετή του εξαιρετικού Κυριάκου Φιλίππου.

Έλενα Φιλίππου Κουμαντάρου»

Συλλυπητήρια επιστολή Σωματείου Χαλκίδας

Την βαθιά τους θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους, για την απώλεια του Κυριάκου Φιλίππου εκφράζουν με επιστολή τους στην πρόεδρο, Έλενα Φιλίππου Κουμαντάρου, ο πρόεδρος και τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού σωματείου Χαλκίδας της Elbisco.

Στη συλλυπητήρια επιστολή σημειώνεται: «Με μεγάλη θλίψη, πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό του αγαπητού μας προέδρου, αναγνωρισμένου για την πολυετή προσφορά του στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας. Ο Κυριάκος Φιλίππου ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστική όμως η εργατικότητα και η πρωτοποριακή του σκέψη, στον επαγγελματικό χώρο που δραστηριοποιήθηκε, η απαράμιλλη προσωπικότητα του και το ήθος του χαρακτήρα του. Αξίες που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπηρετούμε ακολουθώντας το παράδειγμά του. Για όλους όσους εργαζόμαστε στην Elbisco, ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν ένας ηγέτης με όραμα και αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη και θα αποτελεί συνεχή και αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Φτωχότερη είναι πλέον η εταιρεία μας και αποτελεί δυσαναπλήρωτη απώλεια η απουσία της ενεργού δράσης του».


ΣΧΟΛΙΑ