• Business

    Κυριάκος Φιλίππου: Ο χημικός που «κατέκτησε» τον κόσμο με το ελληνικό γιαούρτι

    • NewsRoom

    Κυριάκος Φιλίππου


    Μια ακόμη σημαντική απώλεια -μέσα σε σύντομο διάστημα- καταγράφει το ελληνικό επιχειρείν.

    Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση, εμβληματική προσωπικότητα της ναυτιλίας, απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών ο Κυριάκος Φιλίππου, σκορπίζοντας θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο. Από κοινού με τον αδελφό του, Γιάννη, μετέτρεψαν την ΦΑΓΕ από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε μια εταιρεία με παγκόσμιο αποτύπωμα, η οποία έκανε παγκόσμια μόδα το ελληνικό γιαούρτι.

    «Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

    Ο κόσμος των επιχειρήσεων κέρδισε από νωρίς τον Κυριάκο Φιλίππου. Μάλιστα, όντας απόφοιτος του Τμήματος Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εγκατέλειψε μια εξασφαλισμένη σταδιοδρομία στην Αγροτική Τράπεζα για να αφοσιωθεί στις «business» και ειδικότερα στο γιαούρτι. Η πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν αποφάσισε μαζί με τον αδελφό του να ανοίξουν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρείας, στο Γαλάτσι.

    Η κοινή τους εταιρεία, η ΦΑΓΕ, κερδίζει διαρκώς στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ στις αρχές του 1990 κυριολεκτικά εκτοξεύεται χάρη στη διεθνή πατέντα του γιαουρτιού Total. Στο μεταξύ, και συγκεκριμένα το 1975, το εργοστάσιο μεταφέρεται από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση, αποτελώντας την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης τους.

    Οι πρωτοπορίες που εισήγαγε στην ελληνική αγορά μαζί με τον αδελφό του, πολλές. Η ΦΑΓΕ, (τα αρχικά Φ.Α.Γ.Ε. σημαίνουν «Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις»), ήταν η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού, τα οποία πωλούνταν σε μικρά και σφραγισμένα κύπελλα, με όμορφα σχεδιασμένη συσκευασία. Εκείνη την εποχή, το γιαούρτι πωλούνταν χύμα. Η επιτυχία που γνώρισαν ήταν πρωτόγνωρη, αλλάζοντας μάλιστα τον «ρου» της αγοράς γιαουρτιού.

    Ακολούθησε η επέκταση σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Οι πρώτες εξαγωγές έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία το 1983, και στη συνέχεια στην Ιταλία. Η είσοδος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξεκίνησε το 1998, η οποία έμελλε να αποτελέσει τον τόπο όπου τα αδέλφια Φιλίππου ύστερα από πολύ κόπο και πολλά χρήματα θα έφερναν την «επανάσταση» στον χώρο των τροφίμων, μαθαίνοντας τους Αμερικανούς να τρώνε «greek yogurt».

    Μάλιστα, η ανάπτυξη που γνώρισε στις ΗΠΑ έκανα τους αδελφούς Φιλίππου να κατασκευάσουν μονάδα παραγωγής στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το 2008.

    Σήμερα, το οικοδόμημα που δημιούργησε ο Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον αδελφό του δραστηριοποιείται σε 32 χώρες, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων να προέρχεται από τη διεθνή αγορά.

    Η «σκυτάλη» βέβαια έχει περάσει από καιρό στην τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου. Ο Κυριάκος Φιλίππου είχε έναν γιο, τον Αθανάσιο – Κύρο και μια κόρη την Έλενα που είναι παντρεμένη από το 1997 με τον εφοπλιστή και επιχειρηματία Γιάννη Κουμάνταρο, ο οποίος χειρίστηκε για μια πενταετία την εταιρεία Elbisco, αλλά από το 2011 ασχολείται και πάλι με τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Έφυγε» ο Κυριάκος Φιλίππου της ΦΑΓΕ

    ΦΑΓΕ: Λιγότερη Ελλάδα…περισσότερο εξωτερικό

    ΦΑΓΕ: Σημαντική ενίσχυση κερδών και πωλήσεων το 2020 – Έρχεται νέα επένδυση



    ΣΧΟΛΙΑ