• Business

    Ecsa-ETF: Αφήστε τους ναυτικούς να γυρίσουν σπίτι τους!

    εφοπλιστές - ναυτιλία


    Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι ναυτικοί από όλο τον κόσμο ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκληθεί λόγω πανδημίας και δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα πλοία προς τα σπίτια τους αν και έχει περάσει ο συμβατικός χρόνος απασχόλησης.

    Η αλλαγή πληρωμάτων των πλοίων είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο προβλημα στη ναυτιλία.

    Και σήμερα 25 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του ναυτικού σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, για μία ακόμη φορά η ένωση των εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης (Ecsa) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις μεταφορές (EuropeanTransport Workers’ Federation) με κοινή ανακοίνωση τους στέλνουν το μήνυμα για τους ναυτικούς στις κυβερνήσεις: Let them go home! Αφήστε τους να γυρίσουν σπίτι τους!

    Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι όλοι τώρα γνωρίζουν το πρόβλημα και υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα έκανε δηλώσεις για το θέμα και ο Πάπας Φραγκίσκος, ωστόσο ακόμη οι κυβερνήσεις δεν κινούνται δραστήρια για να δοθεί η δυνατότητα στους ναυτικούς να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια.

    Γι’ αυτό Ecsa και ETF ζητούν από τις κυβερνήσεις να αφήσουν τους ναυτικούς να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να γυρίσουν σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) έχει επεξεργασθεί τα σχετικά πρωτόκολλα για να βοηθήσει τη διαδικασία ασφαλούς επαναπατρισμού των ναυτικών.

    Παράλληλα οι δυο οργανώσεις καλούν ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά από δέκα και πλέον μήνες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο και άλλοι τόσοι να καταφέρουν να εργαστούν.

    Παρά την κρίση, οι ναυτικοί διασφάλισαν ότι τα εμπορεύματα παραδόθηκαν. Παρά την κρίση, δούλεψαν. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά την κρίση, τα κράτη δεν μπορούν να βρουν τρόπους να τους φέρουν σπίτι, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Στο ίδιο πλαίσιο έγκαιρα από την αρχή της πανδημίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε του ναυτικούς «ήρωες της θάλασσας» και κάλεσε όλους τους έχοντες αρμοδιότητα διεθνώς να διευκολύνουν την απρόσκοπτη διακίνηση των ναυτικών ανά τον κόσμο με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια και την υγεία τους.



    ΣΧΟΛΙΑ