• Business

    Όταν η miss Yellen τολμά. Τέλος στα μηδενικά επιτόκια του δολαρίου

    • NewsRoom
    FED

    Janet Yellen. Επικεφαλης FED


    Τελικά, η Fed και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Janet Yellen τόλμησε. Μετά από μία περίπου δεκαετία νομισματικής χαλάρωσης αποφάσισε να βάλει τέλος στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων, ανοίγοντας τον κύκλο της σύσφιξης. Ειδικότερα, στην σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 0,25% – 0,5% βάζοντας τέλος στην επταετή “έκτακτη περίοδο”  όπου τα επιτόκια κρατήθηκαν σε μηδενικά επίπεδα για να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την χειρότερη κρίση μετά το Κραχ του 1929. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε επίσης και στην αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης στο 1% από το 0,75% προηγουμένως.

    Η απόφαση ήταν ομόφωνη με 10 ψήφους υπέρ και 0 κατά, ενώ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών  είχαν ήδη προειδοποιηθεί ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή στην ατζέντα της Fed. Άλλωστε, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει σταματήσει εδώ και καιρό (ήταν το γεγονός που σφράγισε το 2014) και από την άνοιξη παρέμενε ανοικτή η συζήτηση για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια…

    yellen fed

    Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν πως η οικονομία είναι έτοιμη να δεχτεί μια αύξηση του κόστους δανεισμού, κάνοντας λόγο για “ισχυρή” καταναλωτική δαπάνη, ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις. Στην απόφασή της, η κεντρική τράπεζα έλαβε επίσης υπόψη την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αγορά απασχόλησης αναμένοντας περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 5%.

    Κοιτώντας μπροστά, η Fed ανακοίνωσε πως θα “παρακολουθεί προσεκτικά”την πορεία του πληθωρισμού δεδομένων των υφιστάμενων χαμηλών επιπέδων του που υπολείπονται του στόχου του 2% της Τράπεζας.  Με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η τράπεζα διευκρίνισε πως θα κινηθεί προς μια “σταδιακή” αύξηση των επιτοκίων καταλήγοντας στον μακροπρόθεσμο στόχο του 3,5%. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Yellen θέλοντας να περιορίσει τον αντίκτυπο της απόφασης, επανέλαβε πως η πορεία της αύξησης των επιτοκίων θα είναι “σταδιακή και συνετή”, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπερερμηνευθεί η σημασία της κίνησης.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει συνέπειες, όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες, εκτιμά ο Ralph Solveen, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ερευνών της Commerzbank.

    Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων  αναμένεται επίσης να δημιουργήσει τάση υποτίμησης του ευρώ οδηγώντας πιθανόν στην εξίσωσή του με το δολάριο. Πόσο θα υποτιμηθεί το ευρώ εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed στο θέμα των βασικών επιτοκίων. “Πολλοί εκτιμούν ότι η Fed θα ακολουθήσει μια μακροπρόθεσμη τακτική, διότι φοβούνται ότι η αμερικανική οικονομία με υψηλότερα επιτόκια και ένα ακόμα πιο ισχυρό δολάριο δεν θα τα καταφέρει”, σημειώνει o Solveen.



    ΣΧΟΛΙΑ