• Business

    Econergy Renewables: Ισραηλινές επενδύσεις 500 εκ. στις ΑΠΕ στην Ελλάδα

    Ευστάθιος Σιδέρης, Country Manager Econergy στην Ελλάδα

    Ευστάθιος Σιδέρης, Country Manager Econergy στην Ελλάδα


    Επενδύσεις 500 εκ. ευρώ σχεδιάζει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ η ισραηλινή Econergy, η οποία τον Δεκέμβριο εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ το «πράσινο φως» για μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 500 MW με διατάξεις αποθήκευσης ισχύος 250 MW.

    Ειδικότερα, η βεβαίωση παραγωγού αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, εγκατεστημένης ισχύος 500 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 500 MW στη θέση Αδριανή-Πλατανιάς, της Δημοτικής Ενότητας Δοξάτου, Δράμας, Νικηφόρου, του Δήμου Δοξάτου, Δράμας, Παρανεστίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, της εταιρείας «Econergy Greece Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.».

    Η ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ τον Απρίλιο του 2022, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 460 MW, ως μέρος ενός ευρύτερου pipeline έργων που σχεδιάζει στην εγχώρια αγορά.

    Η επένδυση για τα δύο παραπάνω έργα, ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ ενώ η εταιρεία προωθεί στην ελληνική αγορά συνολικά έργα 1 GW στα οποία έχει προσθέσει μπαταρίες και αναμένουν όρους σύνδεσης.

    Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει ένα πιλοτικό έργο υδρογόνου, στην περιοχή Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αλλά και αγροφωτοβολταϊκά στη Λάρισα με συνδυασμένες τεχνολογίες.

     Η ισραηλινή Econergy, έχει παρουσία σε 6 χώρες, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ  και προχωρά την ανάπτυξή της και στη Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Στη Ρουμανία έχει χαρτοφυλάκιο έργων 2,5 GW και στοχεύει να κατασκευάζει 300 MW κάθε χρόνο, επενδύοντας τουλάχιστον 150 εκ. τον χρόνο στη Ρουμανία.

    Ταυτόχρονα, στη Βουλγαρία, είναι σε ώριμες συζητήσεις για την εξαγορά έργων άνω των 120 MW, με στόχο να ολοκληρώσει την εξαγορά τους το επόμενο δίμηνο για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του Ιουνίου, ενώ εξετάζει και ευκαιρίες για την ανάπτυξή της στη Βόρειο Μακεδονία.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ποιον κίνδυνο έχουμε επενδύοντας για μηδενικές εκπομπές – Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται η ΚΥΑ για την κοστολόγηση του νερού

    Πράσινα Τιμολόγια Απριλίου: Φθηνότερη η Elin με 9 λεπτά/κιλοβατώρα



    ΣΧΟΛΙΑ