• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται η ΚΥΑ για την κοστολόγηση του νερού

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


    «Δεν προτιθέμεθα να εγκρίνουμε κάποια αύξηση στα τιμολόγια του νερού μέχρι τη σύσταση της ΡΑΑΕΥ» είπε χθες, Δευτέρα 1 Απριλίου, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

    Άλλωστε, τόνισε, «έχουμε φτάσει τόσο κοντά, ώστε δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκρίνουμε καμία αύξηση μέχρι τότε. Αυτό είναι η βασική τοποθέτηση, διότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος. Δεν υπάρχει λόγος να υποκαταστήσουμε την Αρχή η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και τελειώνει η στελέχωσή της. Το αν χρειάζεται ένας χρόνος για να στελεχωθεί κάτι στην Ελλάδα αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια των προσλήψεων και τις διαδικασίες που ακολουθούμε».

    Για τα τιμολόγια του νερού σημείωσε ότι υπάρχει  θεσμικό πλαίσιο με βάση την Οδηγία 2060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικό αγαθό και από το 2001 έχουμε μία ειδική διάταξη που λέει ότι η έγκριση των τιμολογίων γίνεται από την Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΝ.

    Σχετικά με το αν έχει γίνει αίτημα αυξήσεων από τις εταιρείες υδάτων, σημείωσε ότι «μέχρις ότου αναλάβει η ΡΑΑΕΥ, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα γίνει στο επόμενο δίμηνο με τρίμηνο, εμείς έχουμε την αρμοδιότητα ως Υπουργείο Υδάτων να εξετάζουμε τέτοιου είδους αιτήματα και τέτοιο αίτημα για την ώρα δεν έχει έρθει. Προφανώς, εκ παραδρομής πήγε το σχετικό αίτημα της ΕΥΑΘ στη ΡΑΑΕΥ».

    Το επόμενο διάστημα η ΚΥΑ για την κοστολόγηση νερού

    Και συμπλήρωσε ότι όταν λάβει σχετικό αίτημα,  θα το αξιολογήσει στη βάση, όμως και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση του νερού, η οποία θα βγει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Σημείωσε ότι η ΚΥΑ έχει φύγει από το υπουργείο Ενέργειας προς τα άλλα Υπουργεία- και  τόνισε ότι θέτει αρκετά αυστηρές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε επιδίωξη αύξησης τιμολογίων, έτσι ώστε να προϋπάρχει μία πλήρης δικαιολόγηση από πλευράς κόστους, διότι, όπως σημείωσε «η τιμολόγηση του νερού γίνεται στη βάση της ανάκτησης του κόστους».

    Όπως εξήγησε ο υπουργός, γι’ αυτό και έχει  μεγάλη σημασία να υπάρχει αποτελεσματική λειτουργία των φορέων -που είναι πλέον όλοι στη Γενική Κυβέρνηση και θεσμικά θα παραμείνουν στη Γενική Κυβέρνηση- που διαχειρίζονται το νερό.

    «Διότι εάν δεν υπάρχει αποτελεσματική λειτουργία των φορέων, αν δηλαδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αν δεν εισπράττουν τους λογαριασμούς αυτών που χρωστάνε και έχουν μέσα διάφορους οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς και λοιπά, αυτό δημιουργεί μία πίεση στα οικονομικά του νερού.»

    Γιατί χρειάζεται ΡΑΑΕΥ στον κλάδο του νερού

    Τόνισε ότι το νερό είναι μονοπωλιακός ο κλάδος  και χρειάζεται Ρυθμιστική Αρχή, διότι κάποιος που έχει ένα φυσικό μονοπώλιο -είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός τομέας- υπάρχει η πιθανότητα να εκμεταλλευθεί αυτή τη μονοπωλιακή θέση εις βάρος του καταναλωτή, ή εναλλακτικά μπορεί να είναι και εις βάρος του φορολογούμενου.

    Πρέπει να ελέγχεται για να κάνει καλά τη δουλειά του να στέλνει λογαριασμούς, να μην αφήνει τα δίκτυα να χάνουν το νερό, να  εισπράττει τους λογαριασμούς που στέλνει, να κάνει  σωστό σχεδιασμό έργων. «Όλα αυτά πρέπει να παρακολουθούνται και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε μία ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή της οποίας την ίδρυση και ολοκληρώνουμε».

    Γιατί μειώνονται οι τιμές ρεύματος

    Οι τιμές του ρεύματος μειώνονται  για πολλούς λόγους είπε ο υπουργός.  Σε αυτούς, όπως εξήγησε περιλαμβάνεται και η μεγάλη διείσδυση που επιτυγχάνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά  και ο καιρός. Και είπε ότι η κλιματική κρίση σε συγκεκριμένους μήνες μπορεί να λειτουργεί ευνοϊκά για τις τιμές του ρεύματος.

    «Λόγω της κλιματικής κρίσης  έχουμε μειωμένη ζήτηση και πολλές μέρες ηλιοφάνειας τον Μάρτιο, το οποίο δημιούργησε μια απρόσμενη εξέλιξη στις τιμές. Θα έχουμε τέτοια σκαμπανεβάσματα και θέλω να είναι σαφές προς όλους. Διότι τώρα βλέπουμε ότι έχουμε μειωμένη ζήτηση και πολλές μέρες ηλιοφάνειας, αλλά μπορεί να έρθει ένας μήνας που να έχει συννεφιά και ζέστη ταυτόχρονα και να έχουμε το ανάποδο φαινόμενο», τόνισε.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη οι τιμές ενέργειας θα κινούνται πτωτικά, γιατί δεν βλέπει  ανοδική δυναμική στην αγορά του αερίου.

    Συνεπώς, ανέφερε,  οι πιέσεις που υπέστησαν οι εταιρείες ύδατος από πλευράς ενεργειακού κόστους θα περιοριστούν. Το κλειδί, όμως, τόνισε είναι να βλέπουμε προσεκτικά το κόστος.

    «Καλώς ή κακώς εάν υπάρχει αυξημένο κόστος σε μια δραστηριότητα, κάποιος θα το πληρώσει. Είτε θα το πληρώσει ο οικιακός καταναλωτής που θέλουμε να το αποφύγουμε ή θα το πληρώσει ο επιχειρηματικός καταναλωτής μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά του με ό,τι επίπτωση έχει αυτό στο ΑΕΠ και σε όλα τα υπόλοιπα, είτε θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Δεν υπάρχει περίπτωση το αυξημένο κόστος να αναληφθεί στους ουρανούς. Συνεπώς, έχει αξία να υπάρχει αυτή η Αρχή και να ελέγχει προσεκτικά το κόστος ειδικά σε ένα μονοπωλιακό τομέα», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πράσινα Τιμολόγια Απριλίου: Φθηνότερη η Elin με 9 λεπτά/κιλοβατώρα

    Smart μάχη Στάσση-Τσαμάζ για το έξυπνο σπίτι – Τα σχέδια ΔΕΗ και Cosmote

    Θεόδωρος Σκυλακάκης για κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα είναι το «καναρίνι στο Ορυχείο»



    ΣΧΟΛΙΑ