• Business

    Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σε μερίσματα

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου Ελλάκτωρ, οι οποίοι έσωσαν την εισηγμένη από την κακή διαχείριση του παρελθόντος και αναμένεται να την οδηγήσουν σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ο Όμιλος έχοντας «θυσιάσει» πλέον της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ) για εξισορρόπηση της εισηγμένης θα στραφεί σε νέους πιο επικερδής και ασφαλείς τομείς όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ροές.

    Ο επικεφαλής του Ομίλου επισήμανε ότι η Ελλάκτωρ βρισκόταν σε δυσμενή θέση τα τελευταία δύο έτη και ύστερα από κάποιες κομβικές κινήσεις, όπως η πώληση των ΑΠΕ στη Motor Oil, η οποία κατέχει το 15,8% του συνολικού κεφαλαίου της εισηγμένη, αλλά και την πώληση του ιστορικού κατασκευαστικού βραχίονα (ΑΚΤΩΡ) στην Intrakat, μπορεί πλέον να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι το 2022 παρά τις αντιξοότητες που εμφανίστηκαν, όπως η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν ένα κομβικό έτος για τον Όμιλο, καθώς ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το 1 δισ. Ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 164 εκατ. Ευρώ (ετήσια αύξηση 45%), τα καθαρά διαθέσιμα ανήλθαν στα 182 εκατ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ

    Οι τέσσερις πυλώνες

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου αναφέρθηκε σε κάθε κλάδο δραστηριότητας της Ελλάκτωρ και στις επιμέρους θυγατρικές αναλύοντας το πως αυτές μπορούν να στηρίξουν το νέο επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης.

    Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι οι παραχωρήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν τον αιμοδότη της Ελλάκτωρ στα δύσκολα έτη από το 2021 και ο Όμιλος έχει δημιουργήσει ξεχωριστή θυγατρική την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία διεκδικεί και ΣΔΙΤ.

    Στον συγκεκριμένο τομέα, η Ελλάκτωρ συμμετέχει στη διαχείριση και τη λειτουργία των περισσότερων εγχώριων αυτοκινητόδρομων με την κυκλοφορία να ξεπερνάει ακόμα και τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση 13% στα έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 269 εκατ. Ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία κινήθηκε στα 151 εκατ. Ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA υπολογίζεται στο 56. Επιπλέον από τον εν λόγω τομέα εκτιμάται ότι η Ελλάκτωρ θα έχει εντός των επόμενων ετών αποδόσεις που θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. Ευρώ.

    Ο δεύτερος πυλώνας της νέας στρατηγικής της Ελλάκτωρ είναι η στροφή προς την ανάπτυξη ακινήτων μέσω της REDS. Ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι σχεδιάζεται ένα φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων αξίας άνω των 350 εκατ. Ευρώ με αιχμή του δόρατος το κτήμα Καμπά, τη Μαρίνα Αλίμου και τις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Εκτίμησε, δε, ότι οι αποδόσεις που θα προκύψουν από την ανάπτυξη και τη διαχείριση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων θα ξεπεράσουν το 10%.

    Στον κλάδο της ενέργειας, που θα αποτελέσει τον τρίτο αναπτυξιακό πυλώνα της Ελλάκτωρ, ο Όμιλος συμμετέχει κατά 25% στην ΑΝΕΜΟΣ RES. Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργήθηκε όταν το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ πωλήθηκε στη Motor Oil Hellas έναντι 671 εκατ. Ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και με το ποσό αυτό η εισηγμένη κατάφερα να απαλλαγεί από το «βαρίδι» του διεθνούς ομολογιακού δανείου δύο έτη πριν από τη λήξη του. Πλέον η νέα εταιρία, στην οποία μέτοχος πλειοψηφίας είναι η Motor Oil με 75%, έχει εγκατεστημένη ισχύ άνω των 500 MW, ενώ σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται έργα ισχύος άνω του 1 GW και τα οποία αναμένεται να μπουν στο άμεσο μέλλον σε τροχιά υλοποίησης.

    Ο τελευταίος πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάκτωρ είναι τα έργα περιβάλλοντος, τα οποία η εισηγμένη διεκδικεί μέσω της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ. Πρόκειται κυρίως για έργα που αφορούν σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, οι οποίες δημοπρατούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Στόχος η διανομή μερίσματος από το 2024

    Μαρίνα Αλίμου: Εν αναμονή έκδοσης ΚΥΑ και αδειών για την έναρξη των κυρίως έργων

    Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθευτής στη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη στον κόσμο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ