• Business

    Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Στόχος η διανομή μερίσματος από το 2024

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Υπερψηφίστηκαν όλα τα θέματα που τέθηκαν προς ψήφιση κατά τη διάρκεια της σημερινής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία ολοκληρώθηκε προ ολίγου και στην οποία συμμετείχαν οι κάτοχοι 306.890.993 μετοχών, εκπροσωπώντας το 88,14 % του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ έκανε νύξεις για την επιστροφή μερίσματος από το 2024, ενώ εκτίμησε ότι το 2023 θα είναι μία αρκετά καλή χρονιά.

    Τα σημαντικότερα θέματα ψηφίστηκαν ήταν η διανομή μπόνους αποδοτικότητας έως και 5,5 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διοικητικά στελέχη και εργαζομένους, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών προς διανομή διάρκειας 24 μηνών.

    Ευθύμιος Μπουλούτας: Θα αδράξουμε κάθε επενδυτική ευκαιρία – Οι βασικοί πυλώνες της Ελλάκτωρ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, ανέλυσε την πορεία του Ομίλου για τη χρήση του 2022 και τόνισε ότι ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές εξελίξεις.

    Τόνισε, δε, συνεχίζεται η επιτυχημένη πορεία αναδιοργάνωσης των δύο ετών και πως βελτιώνεται η θέση και η ρευστότητα του Ομίλου, ο οποίος έχει καταρτίσει ένα  επενδυτικό σχέδιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ΣΔΙΤ, Ακίνητα, Περιβάλλον και Ενέργειας με στόχο και να επιστραφούν κεφάλαια στους μετόχους.

    Σχετικά με τη διανομή μερίσματος ο ισχυρός άνδρας του ομίλου δήλωσε ότι αυτή θα ξεκινήσει από το 2024, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να δίδονται μερίσματα από τη στιγμή που θα υπάρχει κερδοφορία.

    Όσον αφορά την κατασκευή πρόσθεσε ότι η Ελλάκτωρ έχανε και πως συνολικά έχουν χαθεί ιστορικά περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που έχει πολλές έντονες διακυμάνσεις, και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η πώληση της ΑΚΤΩΡ καθώς κρίθηκε αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την απόκτηση κεφαλαίων που θα επενδυθούν σε άλλους τομείς που παρέχουν καλύτερες και πιο σταθερές χρηματοδοτικές ροές.

    Από τις σημαντικότερες εξελίξεις τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ με τη δημιουργία νέας εταιρείας και την πώληση στην Μότορ Όιλ του 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η Ελλάκτωρ διατηρεί το 25%. Σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς σε έργα ΑΠΕ διαμορφώνεται στο 0,5 GW ενώ σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται 1,125 GW τα οποία και θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων ετών.

    Επιπλέον τον Μάρτιο του 2023 υπεγράφη η συμφωνία για πώληση ΑΚΤΩΡ στην Intrakat η οποία τελεί υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τέλη 2023. Από τη συμφωνία αυτή ο Όμιλος θα λάβει 214 εκατ. Ευρώ με τα 100 εκατ. Ευρώ να  εισπράττονται άμεσα και τα υπόλοιπα σταδιακά εντός 19 μηνών ως αποπληρωμή δανεισμού που έχει λάβει η ΑΚΤΩΡ.

    Επίσης, αποπληρώθηκε το «βαρύ» διεθνές ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ δύο έτη πριν την πλήρη τη λήξη του.

    Όσον αφορά τις κατασκευές που αποτελούν διαχρονικά το βασικότερο βραχίονα της εισηγμένης, επετεύχθη η εξισορρόπηση του λειτουργικού αποτελέσματος και των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων. Με αποτέλεσμα η Ελλάκτωρ να περάσει για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία σε κερδοφορία.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωση ο κ. Μπουλούτας ο κύκλος εργασιών για το 2022 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ δίνοντας στον Όμιλο την 97η θέση παγκοσμίως μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις υποδομές. Τα EBITDA ανήλθαν στα 239 εκατ.ευρώ σημειώνοντας αύξηση 45% με τα 164 εκατ. ευρώ να αφορούν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα καθαρά διαθέσιμα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σδτα 182 εκατ. ευρώ και πλέον η Ελλάκτωρ διαθέτει ρευστότητα 508 εκατ. ευρώ, ενώ οι θετικές χρηματοοικονομικές ροές ανέρχονται στα 36,4 εκατ. Ευρώ.

    Στην κατασκευή ο κύκλος εργασιών του 2022 υπολογίστηκε στα 555 εκατ. ευρώ με ετήσια αύξηση 20% και το 68% του κύκλου προέρχεται από τη δράση της Ελλάκτωρ στη χώρα μας. Τα EBITDA για τη χρονιά που μας πέρασε έκλεισαν με οριακή ζημία της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο έργων διαμορφώνεται στα 2,9 εκατ. ευρώ

    Σχετικά με τις παραχωρήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «αιμοδότης» της Ελλάκτωρ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 269 εκατ. ευρω με ετήσια αύξηση 13%, η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε στα 151 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA εκτιμήθηκε στο 56%. Σημαντικό ρόλο στη βελτιωμένη απόδοση στις παραχωρήσεις που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 1,7 δισ. ευρώ στον Όμιλο εντός των επόμενων ετών διαδραμάτισε η επιστροφή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους σε προ πανδημίας επίπεδα

    Εκτός όμως από τους δύο παραπάνω τομείς η Ελλάκτωρ επικεντρώνει μέσω της REDS στην ανάπτυξη ακινήτων, η οποία κατέγραψε αύξηση κατα 30% στο προ φόρων κέρδη και θα θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ. Σε αυτό μέχρι στιγμής πρωταγωνιστούν το κτήμα Καμπά, η Μαρίνα Αλίμου και τις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

    Τι ψηφίστηκε

    Αναλυτικότερα τα θέματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία ή παρουσιάστηκαν ήταν τα εξής:

    • Η υποβολή προς έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης (Εταιρείας και Ομίλου) της χρήσης 01.01.2022 – 31.12.2022 Υπερψηφίστηκε από 306.889.340 μετοχές που αναλογούν σχεδόν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου.
    • Παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Έκθεσης Πεπραγμένων για τη χρήση 2022.
    • Η υποβολή της κοινής Έκθεσης των Ανεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για το έτος 2022, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 5 του ν. 4706/2020.
    • Η έγκριση της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά τη χρήση 01.01.2022 – 31.12.2022,και απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών για την ίδια περίοδο.
    • Υποβολή προς συζήτηση και ψήφιση από τη Γενική Συνέλευση επί της Έκθεσης Αποδοχών του άρθρου 112 του N. 4548/2018 για τη χρήση 2022. Υπερψηφίστηκε από 302.998.947 μετοχές που αντιστοιχούν στο 98,73% του παρευρισκόμενου μετοχικού κεφαλαίου.
    • Εκλογή της PwC ως Ελεγκτικής Εταιρείας για τον τακτικό έλεγχο των Ατομικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας, τη χορήγηση του φορολογικού πιστοποιητικού της χρήσης 01.01.2023 – 31.12.2023 και την επισκόπηση των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της ίδιας χρήσης και καθορισμός της αμοιβής της.  Το πράσινο φως έδωσαν 306.785.498 μετοχές δηλαδή 99,97% του παρευρισκόμενου μετοχικού κεφαλαίου.
    • Συμψηφισμός του λογαριασμού «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» με συσσωρευμένες λογιστικές ζημιές της Εταιρείας ύψους €16.756.758,84 από το λογαριασμό «Αποτελέσματα εις νέον». Υπερψηφίστηκε από το απόλυτο 100% των παρισταμένων μετόχων
    • Τροποποίηση των άρθρων 21 και 26 του καταστατικού της Εταιρείας. Ψηφίστηκε από 305643801 μετόχους που ανέρχονται 99,59%.
    • Χορήγηση σχετικής εξουσιοδότησης για διανομή μέρους Λοιπών Αποθεματικών σχηματισθέντων από φορολογημένα κέρδη προηγουμένων χρήσεων της Εταιρείας έως 5,5 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διοικητικά στελέχη και εργαζομενους. Ψήφισαν υπέρ 301675592 μετοχές δηλαδή το 98,3%.
    • Χορήγηση αδείας, κατ’ άρθρο 98 του Ν. 4548/2018, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε Διευθυντές της Εταιρείας να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη διεύθυνση των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών του Ομίλου καθώς και νομικών οντοτήτων στις οποίες συμμετέχει, άμεσα ή έμμεσα, η Εταιρεία ή εταιρείες του Ομίλου, που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς προς την Εταιρεία σκοπούς. Υπέρ ψήφισαν 306732128 μετοχές 99,95%.
    • Χορήγηση ειδικής εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την υλοποίηση του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών. Προτάθηκε η απόκτηση 10% του εκαστοτε καταβεβλημενου μετοχικου κεφαλαίου με διάρκεια 24 μηνών από τον 6/2023 έως τον 6/2025 ανώτατη με ανώτατη τιμή ανά μετοχή στα 3 ευρω κατωτατη στα  0,30 ευρώ. Οι μετοχές που θα αποκτηθούν κατ’αυτό τον τρόπο θα διανεμηθούν στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών κατά την έννοια του άρθρου. Υπέρ ψήφισαν  306577211 μετοχές που ανέρχονται στο 99,9%.
    • Επιβεβαίωση του αριθμού των Ανεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Αφορά στην παραίτηση της κ. Τζένης Λειβαδάρου από το ΔΣ και την μην αντικατάστασή τους. Υπερψηφίστηκε με πλήρη απαρτία 100%.
    • Επιβεβαίωση του αριθμού και των ιδιοτήτων των μελών της Επιτροπής Ελέγχου.Αφορά στην παραίτηση της κ. Τζένης Λειβαδάρου από την Επιτροπή Ελέγχου. Το πράσινο φως έδωσε το 99,9% των παρισταμένων μετόχων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤΕΡ: Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή… λόγω ΣτΕ και Πάρου

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Μηδενική αναχρηματοδότηση και βελτιωμένη μερισματική πολιτική οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης

    Mytilineos: Πώς η Avokado θα μειώσει τους λογαριασμούς στην αγορά ενέργειας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ